Gladlaksen Frode Nilssen, professor ved Nord universitet. Foto: Nord universitet |
Fra NRK (tipset av Anne).
At Norge mister jobber til Danmark og Polen er ikke nødvendigvis dumt, mener økonomiprofessor. Norsk fisk er så ettertraktet at det ikke er lønnsomt å beholde den selv. I dag eksporterer vi 95 prosent av alt vi henter opp.
Mandag ble det klart at Norge eksporterer sjømat for rundt 99 milliarder kroner. Norges sjømatråd mener imidlertid at beløpet kunne vært 30 milliarder kroner høyere.
Mandag ble det klart at Norge eksporterer sjømat for rundt 99 milliarder kroner. Norges sjømatråd mener imidlertid at beløpet kunne vært 30 milliarder kroner høyere.
Det var Dagens Næringsliv som først omtalte disse tallene.
Nylig fortalte NRK fortalte at fiskerinasjonen Norge selger 95 prosent av all fisk vi henter opp fra havet rett ut av landet. Samtidig importerer vi store mengder billig industrifisk som vi putter i vår egen fiskemat.
– Fisk ut, goodwill tilbake
Fisken som forsvinner ubearbeidet ut av landet, blir «foredlet» i
land som Danmark, Polen, Tyskland og Sverige i stedet for hjemme i
Norge.
Denne eksporten skaper nærmere 26.000 arbeidsplasser i EU. Dette er
jobber som i teorien kunne blitt i Norge. Men professor Frode Nilssen
ved Handelshøgskolen på Nord universitet synes ikke Norge bør ønske seg
disse jobbene tilbake.
– Norge er et av verdens rikeste land, med lav arbeidsledighet. Da er
det ikke så ille at andre nasjoner som har høyere befolkningstetthet og
høy arbeidsledighet får jobben med å bearbeide sjømaten vår, sier
Nilssen og fortsetter:
– Vi deler litt på de naturgitte godene Norge er så heldige å
ha råderett over. Disse jobbene er viktig både for Norge og EU. Det
hjelper på humøret og sikrer god markedsadgang på det europeiske
markedet.
Mot proteksjonisme
Å være grei med EU kan ha vist seg å være en god idé. Av de 99
milliardene Norge mottar fra sjømateksport, kommer 70 prosent fra
EU-land.
Nilssen sier at en slik arbeidsfordeling er lukrativ av flere årsaker.
– Å si at vi går glipp av verdier blir ikke helt riktig, ettersom vi
må betale betraktelig høyere tollsatser for behandlet fisk enn for
ubehandlet fisk.
Dagens tollsatser til EU ligger på to prosent for hel fisk og
filet, men på hele 20 prosent på bearbeidet fisk. Ubearbeidet fisk og
sjømat er også det kundene ute i verden helst vil ha.
– De har sine egne smakspreferanser og tradisjoner for hvordan fisken
skal smake. Det varierer ganske mye fra område til område, sier
Nilssen.
Les hele saken på NRK