Ny ateistisk religion: sekulær messianisme


Den nåværende mangelen på moralsk styrke bekymrer mange av de ledende filosofene i Vesten. Blant dem den tyske filosofen som er Europas uten tvil mest innflytelsesrike samfunnsforsker, ateist Jürgen Habermas.

På et tidspunkt endret Habermas dramatisk synet på religionens rolle, og sa at hans tidligere antagelse om irrelevansen i sekulære nasjoner var feil.

I sitt ambisiøse arbeid for å etablere et grunnlag for kommunikasjon, viste han at moralske spørsmål er rasjonelle spørsmål. De diskuterer hvordan vi skal leve et best mulig liv.

I flere tiår understreket han behovet for sosiale bånd og gjensidig respekt mellom undergrupper i samfunnet. Hvis ikke, kan en gruppe lett dominere maktstrukturen og diskriminere resten.

I sine senere år - som illustrert under Holberg Price Award-talen i Norge i 2005 - har han snakket om behovet for en ny respekt for den kristne, europeiske etikken. Dette har forbløffet mange siden Habermas i flere tiår var en av arkitektene for europeisk ikke-religiøs sekularisme.

New Atheist Religion: Habermas forklarer sitt syn i Holberg-talen ved å si at det er svakheter og mangler ved moderne vitenskapes manglende evne til å forstå den like viktige metafysiske dimensjonen av menneskelige relasjoner.

Tradisjonell vitenskap skiller skarpt mellom tro og empirisk bestemt kunnskap, den tar en naturalistisk posisjon som devaluerer alle kategorier av kunnskap som ikke er basert på empiri og årsaksforklaring.

Denne enestående vektleggingen på fysikk gjør det vanskelig for oss å forstå menneskets ånds kompleksitet, sier han.

Habermas påpeker i Europa: The Faltering Project at den nåværende sekulære - eller ateistiske - moralsteorien betaler en høy pris for å ekskludere selve etikken som hadde evnen til å bedre motivere individet til å gjøre det gode mot andre. Han minner oss om at virkelig aktive tradisjoner ofte forblir skjult i kulturen. Først i tider med omveltning, når disse dyder er i fare for å forsvinne, vil deres sanne storhet bli tydelig.

Les hele artikkelen her.

Kommentarer