Høstens Høytider

Av Roger Dyrøy. 

Tenk om vi hadde en bitteliten forståelse for hva de bibelske høytidene er. Jeg har sett over høytidene, og så smått begynt å forstå litt. Mon tro om ikke det finnes en relasjon til noe bibelsk ved høstferien? NRK har sin egen forklaring, men her er noe av det lille jeg har funnet ut til nå:

Rosh Hashana 25. september: Den første dagen i den sjuende måneden skal dere holde en hellig samling. 

Jom Kippur 4. oktober: Den tiende dagen i denne måneden, den sjuende, skal dere holde en hellig samling. 

Løvhyttefesten 9-16. oktober: Den femtende dagen i den sjuende måneden skal dere holde en hellig samling. I sju dager skal dere feire høytid for Herren.

17. oktober: Den åttende dagen skal dere holde en høytidssamling. 

Det var Moses som kunngjorde Herrens høytider for israelittene.

Merk dere den femtende dagen i den sjuende måneden, når dere samler inn grøden i landet. Da skal dere feire Herrens høytid i sju dager. Den første dagen skal være hviledag, og den åttende dagen skal være hviledag. Den første dagen skal dere ta frukt av edle trær, palmeblad, greiner av løvtrær og av piletrær ved bekkene, og dere skal glede dere i sju dager for Herren deres Guds ansikt. Hvert år skal dere feire høytid for Herren i sju dager. Dette skal være en evig forskrift for dere gjennom alle slekter. I den sjuende måneden skal dere feire denne høytiden. Da skal dere bo i løvhytter i sju dager. Alle som er født i Israel, skal bo i løvhytter. Slik skal etterkommerne deres vite at jeg lot israelittene bo i hytter da jeg førte dem ut av Egypt. Jeg er Herren deres Gud. Slik kunngjorde Moses Herrens høytider for Israels barn. (3 Mos 23,39-44)

NB: Høytidene handler ofte om mat og offer, men nå handler det om å høste frukter og matsikkerhet. 

I gamle dager ba vi om godt og tjenlig vær, men nå må bøndene forkaste gode avlinger som følge av strømpris. Mon tro hva de gjorde før strømmen kom.

Visste du forresten at det er måneformørkelse på valgdagen? Måneformørkelse er forbundet med trøbbel for Israel

Yom Kippur er en av de helligste dagene i jødedommen, selv sekulære jøder rundt om i verden finner veien til synagogene og holder denne hellige dagen. Men utover fasten, hvilken endetidsprofeti ser vi gå i oppfyllelse på denne bibelske dagen? Dykk dypt inn i Skriftene og eldgamle tradisjoner med Dr. Erez Soref i denne kraftfulle podcasten!

The end times Prophecy found in YOM KIPPUR



Kommentarer