Ikke mer "business as usual" med EU – Moskva

Russlands utenriksminister Sergey Lavrov.
Av Spikeren. 
Foto: Sputnik / Svetlana Shevchenko. 

Blokken har gjort USAs bud på bekostning av sine egne interesser, har den russiske utenriksministeren sagt

Forholdet mellom Moskva og Brussel er nå på sitt «laveste punkt», sa Russlands utenriksminister, Sergey Lavrov, til TASS i et intervju publisert tirsdag. EU har erklært en "hybridkrig" mot Moskva ved å følge USA uten tvil, la ministeren til.

Brussels politikk har bare skadet interessene og velferden til EU-borgerne selv, sa Lavrov. Han anklaget også Washington for å hindre EU-nasjoner fra å føre dialog om energi med Moskva, selv om Russlands forsyninger av drivstoff ga Europa «enestående velstand» i flere tiår.

Etter lanseringen av Moskvas militæroperasjon i Ukraina, begynte EU gradvis å redusere russisk energiimport gjennom sanksjoner, som inkluderer et forbud mot EUs import av sjøbåren russisk olje, samt et tak på 60 dollar per fat på russisk sjøbåren råolje.

I slutten av juli ble EUs medlemsland enige om en plan for å redusere gassforbruket med 15 % i løpet av de kommende månedene for å redusere avhengigheten av russisk energi. Denne politikken, kombinert med sanksjonene og konflikten i Ukraina, har ført til en energikrise i EU, med gasspriser som har klatret til rekordhøye nivåer.

Russland vil "ikke lenger gjøre 'business as usual'" med partnere som disse, advarte Lavrov, og la til at Moskva ikke har noen intensjon om å "banke hodet i en vegg", ettersom de kan finne land å samarbeide med utenfor Europa.

Likevel er Moskva forberedt på å samarbeide med mer pragmatiske europeiske ledere i fremtiden, sa utenriksministeren. "Hvis det dukker opp noen nasjonalt orienterte politikere [i Europa] som forstår alle fordelene ved likeverdig og gjensidig fordelaktig partnerskap med Russland, kan jeg forsikre deg om at det ikke vil være noen problemer på vår side," sa han.

Vi er realister. Vi vil fortsette å jobbe med de få europeerne som verdsetter vennskap med Russland. Vi vil ikke samarbeide med russofober,  la Lavrov til.

Kommentarer