Gå inn til din Herres glede!

Av Ernst Hallen

«Gå inn gjennom den trange port! for den port er vid, og den vei bred som fører til fortapelsen, og mange er de som går inn gjennom den; for den port er trang, og den vei er smal som fører til livet, og få er de som finner den.» Matt. 7, 13-14.

Jesus taler bare om to veier gjennom livet. Man kunne tro at det var så mange at hvert menneske kunne ta sin egen vei, men Jesus forteller oss at de mange veier samles i to, den brede og den smale. De fører til to vidt forskjellige mål - den brede veien ender i fortapelsen, mens den smale fører til livet, det evige.

På den brede veien går det av seg selv, porten er vid og veien bred, og Jesus sier at de fleste mennesker går på den veien. Man kan bare følge strømmen og sine egne lyster, så blir veien etter hvert bredere. Der er plass til mangeslags mennesker, unge og gamle, rike og fattige, åpenbare syndere og bra mennesker.

Det er Jesu mål å stanse menneskene på den brede veien, og kalle dem inn på den smale, men det går ikke av seg selv. Det er en trang port å gå igjennom og det som gjør porten så trang, er at det er omvendelsens port. «Uten at I omvender eder, kommer I ingenlunde inn i himlenes rike,» sier Jesus.

Når så få finner den trange porten, er det fordi de ikke vil omvende seg.

Der er ingen strøm av mennesker på den smale veien. Gjennom omvendelsens port må man gå alene. Man må fornekte seg selv og avlegge synden og vende seg til Jesus.

Da opplever vi at den trange omvendelsens port også er nådens åpne dør. Og Jesus sier at den som kommer til ham, støter han ingenlunde bort, så ingen kommer forgjeves.

Den smale veien er en vei i Jesu følge, og han slipper oss ikke om veien er aldri så smal. Han fører oss sikkert og trygt mot målet - det evige livet hjemme hos Gud.

Hvilken vei går du?

Har du fulgt Jesu kall om å gå inn gjennom den trange porten og vandrer du på den smale veien?

Da skal det en dag ved veiens ende lyde til deg: «Gå inn til din Herres glede!»

Kommentarer