Gjenfødt

Av Erling Ruud

Lovet være Gud, vår Herre Jesu Kristi Far, han som i sin rike miskunn har født oss på ny og gitt oss et levende håp ved Jesu Kristi oppstandelse fra de døde. 1 Pet 1, 3

Den som kun er født én gang, må dø to ganger, mens den som er født to ganger, den som er gjenfødt, bare skal dø én gang. Alle mennesker må dø den legemlige død unntatt de som lever når Herren kommer hjem og rykkes med ham opp til himmelen. Like visst er det at alle mennesker skal oppstå fra de døde, men det blir en oppstandelse enten til evig liv eller evig død. Den evige død er et av Bibelens uttrykk om den evige fortapelse, en evig pine borte fra Gud. Og slik er vantroens framtid uten ethvert håp. Men den som her i tiden er blitt gjenfødt, eier det levende håp om evig og salig samfunn med Faderen og Sønnen i herligheten.

Det er uendelig viktig å vite hva Bibelen sier oss om å være gjenfødt til et levende håp. Konkordieformelen samler Skriftens ord og sier: Gud lar av sin grenseløse godhet og barmhjertighet forkynne sin guddommelige evige lov og sitt vidunderlige råd om vår forløsning - det hellige evangelium ... Ved denne forkynnelse virker han i menneskers hjerter sann bot og syndserkjennelse og sann tro på Jesus Kristus, Guds Sønn.

Vi er gjenfødt ved Guds ord som lever og blir, sier 1 Pet 1, 23. Når vi tror at et spedbarn, som blir døpt, blir gjenfødt i dåpen, da er det fordi «dåpen er det synlige ord» i dette nådemiddel. Guds ord som lever og blir er det levende ord til forskjell fra alle døde menneskeord. Og fordi det er det levende evighetsord fra Gud selv, kan Ordet levendegjøre.

Voksne frafalne mennesker kan selv komme til Ordets evige livgivende kilde, selv begynne å høre Ordets forkynnelse og lese sin bibel, grunne på Ordet og be over Ordet. Men selve gjenfødelsen er ene og alene Guds Ånds verk. Men hvordan kan de tro dersom de ikke har hørt? Troen kommer av forkynnelsen, og Ånden virker sammen med Ordet til gjenfødelse og nytt liv.

Kommentarer