Så dette også er nevnt...

Av Pluto. 

Kjære, driftige Hanne Tolg; Tusen Takk for velskrevne sannhetsord - og det faktum at Du står så klart opp for ytringsfriheten; Denne basale grunnverdi for alle mennesker på denne jord - og da ikke minst her i Norge hvor det politisk-korrekte konformitets- og ensrettings-presset er enormt innenfor et stadig mere EU-globalistisk-totalitært regime, hvor nordmenn slavisk presses fra skanse til skanse i vårt tidligere så nasjonalt frie og selvstendig land med et etnisk-homgent, unikt folkeferd!

***
Jeg er her dessverre litt sent ute med en kommentar - da denne særs viktige og prinsipielle ytringsfrihets-betenkende sak er et par dager gammel. Når jeg leste artikkelen og det utfyllende kommentarfeltet i dag, så vil tilleggs-nevne noen saksmomenter som ingen hittil har tatt opp innenfor kommentariatet, men som definitivt hører med for å få et ytterligere nyansert helhetsbilde for ytrings-, lytte- og lese-friheten i denne PFU-bedrøvelig kontekst.

1. Når Pressens Faglige Utvalg (PFU) kan "dømme" Document på hva som skrives i kommentarfeltet under det redaksjonelle, journalistiske stoff som nettavisen produserer, så er jo dette bl.a. som en direkte følge av at Document valgte å melde seg inn i Redaktørforeningen og dennes "presseetiske normativ". Slik fikk PFU en slags politisk-korrekt-medial overvåkingsmyndighets-kontroll overfor Documents redaksjon.

2. Når Document i tillegg velger å ha et forhåndsmoderert (forhåndsgodkjent) leser-kommentarfelt styrt og sanksjonert av redaksjonen, så betyr jo dette i praksis at PFU kan "ta med" kommentarfeltets leserytringer i den helhets-bedømmelse som Redaktørforeningen og PFU utgjør som klageinstans og eventuell "domsavsigelse" med "fellelse". - Det sier seg selv at aktivt kommenterende lesere IKKE er noen form for journalister som skal med-bedømmes og "-ansvarliggjøres" av PFU innenfor rammen av det mandat som PFU har vedrørende medial-journalistiske, redaksjonelle publiseringer!

LØSNINGEN her er selvfølgelig at IKKE "godkjennings-låse" kommentarfeltet som en integrert del av det redaksjonelle stoff men tvert om; understreke redaksjonelt over selve kommentarfeltet under enhver publisert artikkel følgende;

# At lesernes meninger IKKE er å betrakte som en del av det redaksjonelle stoff!

I den svensk-alternative nettavisen Samnytt (som har samme redaksjonelle linje og mediale format som Document) så gjør man dette jeg her over foreslår. Der står det - og slås ettertrykkelig fast over hvert kommentarfelt under det redaksjonelt-publisert stoff - at;

# (sitat); "Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet." (sitat slutt)

Dette vil løse problemet med at PFU også (useriøst, frekt og freidig!) tar kommentarfeltet med i sin "presse-etiske" omtale og (eventuelle) "doms-korrektiv" av redaksjonelt stoff!

Her er et Disqus-kommentarfelt-eksempel på det her over nevnte moment fra Samnytt.

***
Når dette er nevnt, så bør det også anføres at Disqus-feltet er en egen selvstendig diskusjons-, lese- og menings-plattform med base i USA, og dermed at betrakte som et nett-implementert-teknisk tillegg for debatt som er integrert på tvers av alle domener innenfor internettsfæren. Dette er også et vektig argument for at eksempelvis PFU ikke kan bruke Disqus-kommentarfeltet som en medansvarlig del av det redaksjonelt-produserte stoff.

***
Ellers er å bemerke at Norge faktisk er et av få land som i det hele tatt "forhåndsmodererer" lesernes meninger via Disqus-plattformen. I de fleste land (Sverige og USA medregnet) så kan man skrive fritt og utvungent slik ytringsfriheten er ment som, uten forhåndsmoderering/sensur! - Hvorfor Norge her er et unntak hva gjelder Document (og HRS - men ikke iNyheter hvor man kan kommentere "på direkten i sanntid") er jo noe som bør debatteres egentlig, OG, så også da forhåndssensur vitterlig i følge grunnloven er forbudt i Norge (i fredstid).

SLUTTORD for det løsningsorienterte ved tro, ånd og tanke: Alle nordmenn bør få ytre seg fritt, uansett graden av "formuleringens kunst" eller ditto det tanke-skrevne innhold i sak, hva gjelder politiske-, vitenskapelige-, kunstneriske-, historiske-, kulturelle- og religiøse -emner. Punktum!

Med en ytringsfrihetlig-fundamental hilsen,

Pluto

Kommentarer