Skriftenes Messias

Av Eva-Gro Nyfelt

«Kristus døde for våre synder etter skriftene» 1 Kor 15, 3

Allerede i Edens hage, like etter syndefallet, kommer Gud med løfte om befrielse fra det onde. Gud hadde en plan, noe han bar i sitt hjerte fra begynnelsen av. Mennesket, som var skapt i hans eget bilde, med en levende sjel, skulle løskjøpes fra synden og dens makt.

Gud talte på mange måter og mange ganger gjennom profetene. Da Jesus åpenbarte seg for Emmaus-vandrerne, står det: «Han begynte fra Moses og fra alle profetene og utla for dem i alle skriftene det som er skrevet om ham.» Det som stod skrevet om Jesus, gjalt hele hans liv, fra unnfangelsen til korsets død, graven og oppstandelsen.

Det var ikke nok at han døde. Da kunne Gud ha tillatt kong Herodes å ta hans liv som liten. Men han skulle prøves i alle ting i likhet med oss. For å være det fullkomne offer som Gud krevde, måtte han også leve et fullkomment liv. «Derfor sier han idet han treder inn i verden: Offer og gave ville du ikke ha, men et legeme laget du for meg, brennoffer og syndoffer hadde du ikke lyst til. Da sa jeg: se jeg kommer - i bokrullen er det skrevet om meg - for å gjøre, Gud, din vilje.»

I bokrullen er det skrevet om meg - dette var det Jesus innrettet seg etter. Da han begynte sitt virke her, etter sin dåp, begynte han med å lese fra profeten Esaias, og sier så: I dag er dette Skriftens ord oppfylt for eders ører. Og senere i hele sin forkynnelse og virke går han stadig tilbake til skriftene. Selv på korset er det Skriften han siterer, Salme 22, 2: «Min Gud, min Gud, hvorfor har du forlatt meg?»

Kristus døde for våre synder etter skriftene. Ingen har vel tydeligere enn Esaias sagt dette i 53, 5: «Han er såret for våre overtredelser, knust for våre misgjerninger, straffen lå på ham for at vi skulle ha fred.» Dette gir oss et sikkert grunnlag å stå på. Han er den som Gud lovet skulle komme. Han oppfylte alle Guds løfter, og i ham har vi alt. Jesus sier selv i Joh. 10, 35: «Skriften kan ikke gjøres ugyldig.» Dette gjalt den gang, og det gjelder for oss i dag.

Kommentarer