Jesus – verdens lys

Av John Agersten

«Igjen talte Jesus til dem og sa: Jeg er verdens lys! Den som følger meg, skal ikke vandre i mørket, men ha livets lys.» Joh 8,12

Der stod hun, midt i den anklagende, støyende hopen av mennesker. Noen hadde steiner i hendene, andre brølte sin rettferdighets vrede over denne kvinnen som var grepet på fersk gjerning i hor. Hun var allerede dømt. Loven var klar i sin dom. Hun måtte dø, steines til døde av sine medmennesker.

Forundret så hun at det var ikke en dommer hun ble ført fram for, men en enkelt kledd mann fra landsbygda. De kalte ham mester, men det var tydelig at de hadde imot ham. Mesteren bøyde seg og skrev i sanden, som om han søkte ord av visdom, og han fant dem: «Den av dere som er uten synd, han skal kaste den første stein på henne,» sa han stille. Så bøyde han seg på nytt og skrev videre.

Hun kjente at trykket fra de hatefulle øynene lettet, og det ble så underlig stille rundt henne. Bare lyden av steinene, som mennene slapp til jorden, hørtes. Steinene som var tiltenkt henne. Det var visst flere som hadde syndet! Alle kom på en eller annen måte til kort under loven.

Alle forlot henne. Bare mannen som skrev i sanden var igjen. «Har ingen fordømt deg?» spurte Jesus, for det var han som stod der. «Nei, herre, ingen,» svarte kvinnen og ventet at han skulle anklage og fordømme henne. Svaret Jesus gav henne, er historisk og danner innledningen til en ny epoke for menneskeheten: «Heller ikke jeg fordømmer deg, gå bort og synd ikke mer.» Han som var den eneste som kunne ha kastet steinen og latt det for evig bli mørkt omkring henne, tilgav henne. Hennes indre fyltes av fred, takknemlighet og glede. Det ble lyst i henne og rundt henne.

Idet hun skulle gå fra ham, hørte hun ham si til folkemengden, som på ny trengte seg om ham: «Jeg er verdens lys! Den som følger meg, skal ikke vandre i mørket, men ha livets lys.»

Jesus kom ikke for å dømme verden, men for å frelse og tilgi syndere. Han gjorde dette mulig ved å ta våre synder og straffen på seg, da han døde på korset og ble en soning for alles synder, en gang for alle. Han viste seg som seierherre over synd og død da han stod opp fra graven. Døden og mørket kunne ikke holde ham. Derfor kan han fullkomment frelse og føre inn i lysets rike alle som i tro kommer til ham. Gled deg og vandre i hans lys! Da vil gjenskinnet av hans lys stråle ut til dem som omgir deg.

Kommentarer