Unyttige ord

Av Johannes Aardal

Men jeg sier eder at for hvert unyttig ord som menneskene taler, skal de gjøre regnskap på dommens dag. Matt. 12,36.

Jesus vil at vi skal passe munnen vår. Og det han advarer oss mot er ikke bare rå og slibrig tale, ukjærlige og stikkende ord, all form for sladder eller hva det nå kan være for giftige talemåter vi har så lett for å gi oss av med. At vi slik gjør tungen vår til tjener for det lave og simple, det onde og det stygge, det vet vi da er synd, og synden skal vi svare for.

Men vi vet også at når regnskapet skal gjøres opp, blir det videre spørsmål om alle unyttige ord, om alt tomt og intetsigende snakk, om alle de anledninger til å si et godt ord som vi lot gå fra oss.

Så mange ganger, i familiekretsen, i messen, mellom arbeidskamerater eller i samtale mann og mann imellom, var der et særlig behov for et ord til glede og oppmuntring, til trøst og hjelp, kanskje også et modig ord til advarsel og tukt. Hvem var nærmere til å si det ordet enn du og jeg? Men så flyktet vi fra oppgaven. Vi talte om vær og vind. Vi ledet tankene hen på noe annet, og så hadde vi greid den vanskelige og pinlige situasjonen.

Ja, hadde vi det? Unyttige ord, er Jesu dom over oss. Og han understreker at vi skal avlegge regnskap for hvert eneste ett av dem.

Hva kommer det av at Jesus tar det så alvorlig med ordene våre? Det kommer av at de gjenspeiler det som bor i hjertet vårt. Hva hjertet er fullt av, flyter munnen over med, sier han. Og like så sikkert som du fra all stygg og råtten tale kan slutte tilbake til et stygt hjerte med urene tanker, like så sikkert kan du vite at der bak alt tomt prat gjemmer seg et tomt hjerte.

De tomme hjerter vil Jesus selv fylle. Og har et menneske lukket Jesus inn i hjertet sitt, da kan det lave og tarvelige ikke lenger trives der. Da blir det slutt på all skitten og giftig tale, og rett som det er får du lykke til å gi dine medmennesker gode og nyttige ord, ord som lyser og varmer, ord som oppmuntrer og gleder. Ja, om det så er refsende og irettesettende ord som må til, vil nok folk høre når de merker der er hjertelag bak.

Kommentarer