Ukraina, hva er sluttresultatet? Privatiseringen av et helt land

Av P54. 

Innledning

USA har ført en rekke kriger siden slutten av det som eufemistisk kalles etterkrigstiden:

Korea, Vietnam, Kambodsja, Laos, Afghanistan, Jugoslavia, Irak, Libya, Syria, Jemen ... og nå Palestina og Ukraina.

Det uuttalte målet er ikke å "vinne krigen" , men å ødelegge hele land, skape politisk og sosialt kaos for til slutt å "plukke opp bitene" og ta kontroll over nasjonaløkonomien i suverene nasjonalstater.

Denne hegemoniske agendaen gjennomføres også ved hjelp av "regimeskifte", "fargerevolusjoner" og samtidig nedbygging og kriminalisering av statsapparatet, kombinert med "sterk økonomisk medisin" og innføring av en skyhøy dollargjeld.

Det var det som skjedde i Vietnam. Ødeleggelsen av et helt land som deretter ble "privatisert" på begynnelsen av 1990-tallet:

"Vietnam mottok aldri krigserstatning fra USA for de enorme tapene av menneskeliv og ødeleggelser, men en avtale som ble inngått i Paris i 1993 påla Hanoi å anerkjenne gjelden til general Thieus avgåtte Saigon-regime. Denne avtalen er på mange måter ensbetydende med å forplikte Vietnam til å kompensere Washington for krigens kostnader."

NeoCon-agendaen, som er en del av USAs militære og etterretningsmessige agenda, er å "ødelegge land".

Det er en profittdrevet agenda: "Ødeleggelse" fører til "gjenoppbygging".

Det som står på spill, er en planlagt økonomisk og sosial ødeleggelse av suverene nasjonalstater.

Kreditorene er der for å "plukke opp bitene" og "tilegne seg reell rikdom".

Privatiseringen av Ukraina

Denne artikkelen fokuserer på de nykonservatives agenda for å "privatisere land" på vegne av det finansielle etablissementet, med spesifikk henvisning til Ukraina.

Ukraina er et land med et enormt territorium og enorme ressurser.

Statskuppet på Euromaidan (støttet av USA) og krigens angrep i februar 2014 har utløst en krise i varehandelen og en omveltning av alle økonomiske sektorer.

Ukraina er blitt en utarmet, sammenbrutt nasjonalstat med en uhåndterlig utenlandsgjeld i størrelsesorden 150 milliarder dollar i 2023.

I tillegg har Biden-administrasjonen bevilget 75 milliarder dollar i militær bistand, hvorav en stor del må betales tilbake.

Gjeldsbetingelsene gjelder fortsatt, men de har fått en annen form.

Det er ikke lenger snakk om IMFs "sterke økonomiske medisin", innstrammingstiltak og ad hoc-privatiseringstiltak. Siden begynnelsen av 2022 har man med støtte fra BlackRock og JPMorgan planlagt en regelrett "privatisering av Ukraina", det vil si hele landet.

Det som utfolder seg, er bedriftenes overtakelse og tilegnelse av et helt land.

BlackRock, som er verdens største porteføljeinvesteringsselskap, har sammen med JPMorgan kommet Ukraina til unnsetning. De har opprettet Ukraine Reconstruction Bank.

Det uttalte målet er "å tiltrekke seg milliarder av dollar i private investeringer for å hjelpe til med gjenoppbyggingsprosjekter i et krigsherjet land". (FT, 19. juni 2023)

"... BlackRock, JP Morgan og private investorer tar sikte på å tjene på landets gjenoppbygging sammen med 400 globale selskaper, deriblant Citi, Sanofi og Philips. ... Stefan Weiler i JP Morgan ser en "enorm mulighet" for private investorer. (Colin Todhunter, Global Research 28. juni 2023)

Det nynazistiske regimet i Kiev er en partner i dette arbeidet.

Krig er bra for forretningene. Jo større ødeleggelsene er, desto større blir de "private investorenes" kvelertak på Ukraina :

"BlackRock og JPMorgan Chase hjelper den ukrainske regjeringen med å opprette en gjenoppbyggingsbank for å styre offentlig startkapital inn i gjenoppbyggingsprosjekter som kan tiltrekke seg hundrevis av milliarder dollar i private investeringer." (FT, op cit)

Privatiseringen av Ukraina ble lansert i november 2022 i samarbeid med BlackRocks konsulentselskap McKinsey, et PR-firma som i stor grad har vært ansvarlig for å kooptere korrupte politikere og tjenestemenn over hele verden, for ikke å snakke om forskere og intellektuelle, på vegne av mektige finansinteresser.

"Regjeringen i Kiev engasjerte BlackRocks konsulentselskap i november for å finne ut hvordan man best kan tiltrekke seg denne typen kapital, og la deretter til JPMorgan i februar. Ukrainas president Volodymyr Zelenskyy kunngjorde i forrige måned at landet samarbeider med de to finanskonsernene og konsulentene i McKinsey.

BlackRock og Ukrainas økonomidepartement undertegnet en intensjonsavtale i november 2022.

I slutten av desember 2022 ble president Zelenskyj og BlackRocks administrerende direktør Larry Fink enige om en investeringsstrategi.

Privatiseringskronologi for Ukraina

I september 2022 kunngjorde statsminister Denys Shmyhal at regjeringen ville overføre størstedelen av de statseide bedriftene til det statlige eiendomsfondet. Disse statseide eiendelene vil deretter bli privatisert av det statlige eiendomsfondet. Store eiendeler som havneanlegg er aktuelle for privatisering.

November 2022. Intensjonsavtale mellom BlackRock og McKinsey, Ukrainas økonomidepartement.

Desember 2022. Avtale mellom BlackRock-sjef Larry Fink og president Zelenskij.

Februar 2023. JPMorgan slutter seg til BlackRocks gjenoppbygging bank prosjekt.

21.-22. juni 2023. Gjenoppbygging av Ukraina: London-konferanse arrangert av britiske og ukrainske myndigheter.

Kong Charles III er vertskap for en mottakelse for konferansedeltakerne i St James's Palace like før konferansen om gjenoppbygging av Ukraina. (Se nedenfor)

Desember 2023 " Utvikling av SMB 2023: Opportunities, Sustainability and Recovery" (se nedenfor for mer informasjon).

Gjenoppbygging av Ukraina: Konferansen i London

Konferansen i London (23.-24. juni 2023) fokuserte på gjenoppbygging og gjenreisning. Konferansen ble innledet med en mottakelse med H.M. Kong Karl III som vertskap.

"Utviklingsfondet for Ukraina er fortsatt på planleggingsstadiet og forventes ikke å bli lansert før krigshandlingene med Russland er over. Men investorene vil få en forsmak denne uken på en konferanse i London som arrangeres av den britiske og den ukrainske regjeringen.

Verdensbanken anslo i mars at Ukraina vil trenge 411 milliarder dollar til gjenoppbygging etter krigen, og de siste russiske angrepene har økt dette tallet ytterligere.

Det er ikke satt noe formelt mål for innsamlingen, men personer som er kjent med diskusjonene, sier at fondet ønsker å skaffe billig kapital fra regjeringer, givere og internasjonale finansinstitusjoner og bruke den til å tiltrekke seg mellom fem og ti ganger så store private investeringer.

BlackRock og JPMorgan stiller sine tjenester til rådighet, men arbeidet vil gi dem en tidlig oversikt over mulige investeringer i landet. Oppdraget utdyper også JPMorgans forhold til en mangeårig kunde.

Ifølge BlackRock trengte Ukraina en utviklingsfinansieringsbank som kunne finne investeringsmuligheter i sektorer som infrastruktur, klima og landbruk og gjøre dem attraktive for pensjonsfond og andre langsiktige investorer og långivere. 

Kong Charles V er vertskap for en mottakelse i St James's Palace i forbindelse med gjenopprettingskonferansen for Ukraina.

Blant gjestene var Ukrainas statsminister Denys Shmyhal, Europakommisjonens president Ursula Von der Leyen og Hans Majestets ambassadør til Ukraina, Dame Melinda Simmons, som holdt innlegg. Ledere fra det ukrainske sivilsamfunnet. Blant disse lederne var Masi Nayyem [involvert i den nynazistiske EuroMaidan 2014], en dekorert ukrainsk veteran og advokat som fikk granatsplinter i hodet under et kampoppdrag under invasjonen og nå kjemper for veteraners rettigheter og støtte.


Ukrainas privatiseringsplan for 2024: Bedragerske auksjoner: Små og mellomstore bedrifter (SMB)

Privatiseringsplanen med tittelen "Utvikling av små og mellomstore bedrifter 2023: muligheter, bærekraft og gjenoppretting" , som ble offentliggjort i desember, er nå i ferd med å bli gjennomført.

Ifølge Vitaliy Koval planlegger fondet i 2024 å sette opp:

... for privatisering av rundt tusen objekter som åpner for nye forretningsmuligheter. Disse eiendelene vil bli auksjonert bort, noe som sikrer en rettferdig og transparent prosess.

Vitaliy Koval, styreleder i det statlige eiendomsfondet i Ukraina, presenterte SPFU-planen for 2024. Han understreket at det er små og mellomstore bedrifter som vil nyte godt av denne prosessen.

Små og mellomstore bedrifter, inkludert små og mellomstore landbruks- og industribedrifter, vil bli utradert. Mange av disse eiendelene vil bli kjøpt opp til en negativ pris.

"Vi mener at små og mellomstore bedrifter bør stå i sentrum av privatiseringsprosessen.

Den transparente prosedyren kombinert med riggede auksjoner er preget av svindel og korrupsjon. Det kan sammenlignes med landeveisrøveri.

Han inviterte næringslivet "til å samarbeide i jakten på eiendeler for privatisering".

"Vi inviterer dere til å bli ambassadører i jakten på eiendeler som kan privatiseres.

Mange byer, tettsteder og landsbyer har ligget i dvale i 10-15 år. Vi venter på deres forslag til privatisering og gjør vårt beste for at veien til en transparent auksjon blir kortest mulig", sier Vitaliy Koval. (uthevet av Ukrainas statlige eiendomsfond )

13. desember 2023 ble det sjette nasjonale forumet for små og mellomstore bedrifter "Utvikling av små og mellomstore bedrifter 2023: muligheter, bærekraft og gjenoppretting" gjennomført i regi av Ukrainas handels- og industrikammer og FNs utviklingsprogram i Ukraina. Forumet ble arrangert med støtte fra Sveits og prosjektet "Strengthening of member business associations of micro, small and medium-sized enterprises in Ukraine", som gjennomføres av UNDP i Ukraina.


Avsluttende kommentarer: Det er "landeveisrøveri" for store penger

Ukraina er i de store pengenes kvelertak. BlackRock og JPMorgan.

Ukrainas privatiseringsinitiativ skaper presedens. Hele land kan privatiseres.

Krig er en måte å tjene penger på for det militærindustrielle komplekset (MIC).

Det har vært tre fredsinitiativer siden 2014, inkludert Minsk 1- og 2-avtalene og Istanbul-avtalen (mars-april 2022) , der utkastet ble undertegnet av representanter for Ukraina og Russland. Gjennomføringen av disse fredsinitiativene ble utsatt for sabotasje.

Fred og "våpenhvile" er ikke "bra for forretningene".

"Ukrainas folk har et desperat behov for en fremtid basert på velferd og fred, men i virkeligheten drives Ukraina mot den typen enorm gjeld som fører til underkastelse og dominans." (Bharat Dogra, Global Research, 28. juni 2023)

Resultatet er massefattigdom og sosial ødeleggelse av et helt land, under dekke av "gjenoppbygging".

https://michelchossudovsky.substack.com/p/what-is-the-end-game-the-privatization

Kommentarer