Denne herlighet får også du del i


Fra Andaktsboka «I lys av Ordet». 

For en kort tid stilte du ham lavere enn englene. Men med ære og herlighet kronte du ham. (Heb 2, 7)

 Her hører vi at Jesus er blitt stilt lavere enn englene. Hvordan henger det sammen, når vi innledningsvis hører at Jesus «er blitt så meget større enn englene»? (Heb 1, 4) Vi møter også uttrykket i Salme 8, 6. «Du gjorde ham lite ringere enn Gud, med ære og herlighet kronte du ham.»

 Det er Jesu fornedrelse det tales om her. Hva er fornedrelsen?

 Den bestod egentlig ikke i at Jesus ble et menneske. For du skal merke deg at nå er Jesus i opphøyelsen, men han er fremdeles menneske, der han sitter ved Guds høyre hånd.

 Vi leser om saken i Fil 2, 7–8: «... men gav avkall på det og tok en tjeners skikkelse på seg, da han kom i menneskers liknelse. Og da han i sin ferd var funnet som et menneske, fornedret han seg selv og ble lydig til døden – ja, døden på korset.»

 Vi ser altså her at det var som menneske han fornedret seg. Han ble en «tjener» for vår skyld. Det vil si at han som er alle tings Herre, gav seg inn under loven for både å oppfylle dens betingelser og bære dens fordømmelse i vårt sted. «Kristus kjøpte oss fri fra lovens forbannelse ved at han ble en forbannelse for oss» (Gal 3, 13; jf. Gal 4, 4–5).

 Fornedrelsen førte ham til døden på korset for dine synder. Da ble Jesus behandlet som en synder for vår skyld.

 Mange steder i Bibelen taler om dette. For deres skyld ble han «fattig da han var rik, for at dere ved hans fattigdom skulle bli rike» (2 Kor 8, 9). «Men det behaget Herren å knuse ham. Han slo ham med sykdom. Når du gjør hans sjel til et skyldoffer ...» (Jes 53, 10)

 Dette er fornedrelsen, at han ble behandlet som en synder i ditt sted. Dette varte bare en kort tid. Da soningsverket var fullført, reiste Gud han opp igjen, og kronet han med herlighet og ære.

 Denne herlighet får også du del i, du som tror på Jesus. Så skal du for evig være sammen med ham.

Kommentarer