Er oppdretten verd det?

Av Roger Dyrøy. 

Rustad hadde en viktig og riktig artikkel om Oslofjorden: Ammunisjonsfabrikk får femdoble utslippene

...men Oslofjorden har ikke en gang fiskeoppdrett, likevel så er den ødelagt. Men det er ikke stort bedre på Vestlandet, som Kurt Oddekalv har advart om i flere tiår.

FrP/Høyre gikk inn for å femdoble (!) produksjonen til tross for kjennskap til problemstillingen. Nå er det verre enn noen gang, men det er bare lakselusen. Kloakken er fremdeles ikke redusert og de driter bokstavlig talt ned fjordene våre, og så er det kjemikalier, genmodifisering osv.  

De konvensjonelle anleggene har ingen krav til rensing og har derfor åpen løsning, stikk i strid med kravet til rensing for oss mennesker, som må gjøre sitt fornødne.  

"Forurenser betaler" sies det, men vi har sett lite til den betalingen. Lobbyistene jobber med god lønn og politikerne har aksjer. Ernas søster er bare en av dem, så har man hele banden i Arbeiderpartiet fra nord til sør.  

Dette er den nye fargeleggingen i trafikklyssystemet for havbruk. Foto: Regjeringen

Nå har regjeringen bestemt hvilke farger de 13 ulike produksjonsområdene for oppdrett av laks, ørret og regnbueørret får. Vestland må redusere produksjonskapasiteten – igjen.

– Den nye fargeleggingen i trafikklyssystemet vil sørge for flere arbeidsplasser, mer norsk matproduksjon, større verdiskaping og økte eksportinntekter for Norge, sier fiskeri- og havminister Cecilie Myrseth i en pressemelding onsdag morgen.

Fargen settes ut fra hvordan lakselusa påvirker villaksen i området, og avgjør om oppdretterne i området får lov til å vokse, eller om de får sin produksjonskapasitet redusert.

Produksjonsområde tre og fire, altså fra Karmøy til Sotra (PO3) og Nordhordland til Stadt (PO4), må redusere produksjonskapasiteten med seks prosent. Dette er andre og tredje gang de to områdene må redusere produksjonskapasiteten.

Myrseth sier at de reduserer produksjonskapasiteten i områder med uakseptabel påvirkning av lakselus.

Kommentarer