Et blikk fra frontlinjen. Russlands spesielle militære operasjon (SMO). Intervjuet med oberst Khodokovsky. Scott Ritter

Av P54. 

I forrige måned reiste jeg fra Krim til de såkalte "nye territoriene" i Russland - Kherson, Zaporizhia, Donetsk og Lugansk. Disse fire tidligere oblastene, eller distriktene, i Ukraina var blitt innlemmet i Den russiske føderasjonen etter folkeavstemninger som ble avholdt i hvert av territoriene, der innbyggerne fikk valget mellom å slutte seg til Russland eller forbli i Ukraina.

Folkeavstemningene ble avholdt 23.-27. september 2022. Resultatene var entydige - med overbevisende flertall stemte deltakerne i folkeavstemningene for å slutte seg til Russland, og ble dermed innlemmet 30. september 2022.

Innlemmelsen av disse nye territoriene i Den russiske føderasjonen endret selve essensen i den spesielle militæroperasjonen, eller SMO, som Russlands president Vladimir Putin hadde satt i gang i februar 2022.

Den spesielle militæroperasjonen hadde allerede gått fra å være en russisk-ukrainsk konflikt til en konflikt som satte Russland i opposisjon til Ukraina og dets vestlige allierte - det såkalte "kollektive Vesten" (USA, NATO og EU). Men selv om konfliktens omfang og skala hadde blitt utvidet, ble den fortsatt utkjempet på det som enten var ukrainsk territorium (Kherson, Zaporizhia, deler av Nikolajev og deler av Kharkov, samt de uavhengige republikkene Donetsk og Lugansk). Etter folkeavstemningene ble mesteparten av slagmarken, sett fra den russiske føderasjonens side, russisk territorium.

Scott Ritter Extra: Ask the Inspector Ep. 135


De geopolitiske implikasjonene av denne forvandlingen var betydelige - konflikten hadde plutselig blitt et spørsmål om Russlands eksistensielle overlevelse, en realitet som, gitt det faktum at Russland hadde et massivt atomvåpenarsenal designet for å avskrekke trusler mot landets eksistensielle overlevelse, bokstavelig talt ble et spørsmål om liv og død som alle involverte parter måtte ta hensyn til i sin strategiske tenkning.

Ved inngangen til 2024 hadde SMO fått en ny karakter, der den strategiske maktbalansen ugjenkallelig ble forskjøvet fra Ukraina og Vesten til Russland. Et av målene mine med å besøke de nye territoriene var å intervjue frontsjefer og soldatene deres for å fange opp deres perspektiver på en måte som kunne formidles til et vestlig publikum. Alexander Zyrianov, verten min, hadde tatt kontakt med Kirill, en russisk patriot fra Moskva som hadde lagt til rette for levering av ikke-dødelig hjelp (mat, klær osv.) til russiske soldater ved fronten. Gjennom Kirill hadde Alexander planlagt fem besøk til ulike frontlinjeenheter, slik at jeg kunne gjennomføre de ønskede intervjuene.

Makthaverne bestemte imidlertid at det var for risikabelt for meg å gjennomføre disse intervjuene (de ville innebære at jeg måtte komme innenfor rekkevidde av ukrainske FPV-selvmordsdroner og feltartilleri). Til slutt fikk jeg bare innvilget ett intervju - med oberst Alexander Khodokovskij, sjefen for Vostok-bataljonen. Før mai 2014 var oberst Khodokovskij sjef for elitespesialstyrken Alpha Group, en del av den ukrainske sikkerhetstjenesten (SBU).

I mai 2014 gikk Khodokovsky og mange av soldatene i Alpha-gruppen hans sammen med etniske russere i Donbas som protesterte mot den ulovlige avsettelsen av Ukrainas president Viktor Janokovitsj under Maidan-kuppet i februar 2014. Khodokovskys Alpha-gruppesoldater utgjorde kjernen i det som ble kjent som Vostok-bataljonen, en del av militsen i Folkerepublikken Donetsk, og senere, etter at Folkerepublikken Donetsk ble innlemmet i Russland i slutten av september 2022, en del av det russiske forsvarsdepartementet.

Jeg møtte oberst Khodokovskij på et ukjent sted et sted i nærheten av byen Donetsk. Jeg hadde forberedt meg på å diskutere militære spørsmål, blant annet hvordan droner hadde endret moderne krigføring. I stedet innledet oberst Khodokosky og jeg en mer filosofisk diskusjon om forholdet mellom USA og Russland og utsiktene til fred.

I det følgende gjengir vi intervjuet:



https://www.globalresearch.ca/view-frontline-khodakovsky-interview/5849468

Kommentarer