Forspill ikke Guds nåde

Fra Andaktsboka «I lys av Ordet». 

Se til at ikke noen forspiller Guds nåde. La ingen bitter rot få vokse opp og volde skade, så mange blir smittet av den. (Heb 12, 15)

 Helliggjørelsen har Luther karakterisert med ordene "Kristus i oss". Den er Guds verk alene. Helliggjørelsen er det nye sinnet du fikk ved troen på Jesus. "La dette sinn være i dere, som og var i Kristus Jesus" (Fil 2, 5). Helliggjørelsen er at dette sinnet, det liv vi har fått ved troen på Kristus, får vokse og utfolde seg, slik at Jesus får mer og mer makt og innflytelse hos oss.

 Men har vi da ikke noe ansvar i helliggjørelsen? Er det slik at vi er viljeløse skapninger, der Gud gjør alt sammen? Hvis det går dårlig med mitt kristenliv, så er det Guds feil? Har den kristne intet ansvar?

 Jo, du har et ansvar i helliggjørelsen. I teksten vår i dag leste vi: "Se til at ikke noen forspiller Guds nåde. La ingen bitter rot få vokse opp og volde skade, så mange blir smittet av den." Her er ditt ansvar! En bitter rot. Pass nå på at ikke noe kommer og kveler gudslivet ditt innenfra. Synden må frem i lyset, så den får sitt rette navn og ikke noe skjules for Gud.

 Luther treffer midt i blinken når han karakteriserer helliggjørelsen med disse ordene: "Bli hva du er".

 Det er viktig å understreke at det vi eier i troen på Jesus, må vi stadig tilegne oss i troen. I Kol 3, 10. 12 leser vi følgende: Dere har "ikledd dere det nye" - så "ikle dere da". "Dere er jo døde med Kristus" - så "død da deres jordiske lemmer" (Kol 3, 3. 5).

 Slike ord viser veldig klart at livssamfunnet med Jesus ikke er noe statisk, men noe som er levende og virker aktivt.

 Å leve sitt liv i Jesus er stadig på ny å motta ham. Måtte vi være ærlige og leve i lyset med våre liv. Her er vårt ansvar i en sann helliggjørelse.

Kommentarer