Han ville gjøre folket til lags

Fra Andaktsboka «I lys av Ordet». 

Da Pilatus gjerne ville gjøre folket til lags, gav han dem Barabbas fri. Men Jesus lot han hudstryke og overgav ham til å korsfestes. (Mark 15, 15)

 Det var en skikk i Israel at på hver høytid skulle den romerske landshøvdingen gi jødene én fange fri. "Da ropte de alle som én og sa: Bort med denne! Gi oss Barabbas fri! Dette var en som var satt i fengsel for en oppstand som hadde vært i byen, og for et mord. Han gav den fri som de bad om, han som var satt i fengsel for opprør og mord. Men Jesus overgav han til deres vilje."

 Hvorfor gikk Barabbas fri? Det var fordi Jesus tok Barabbas plass og gikk i hans sted. Jesus ble gjort til synd og ble den skyldige.

 Evangeliet er budskapet om et stort plassbytte, der Jesus ikke bare tok plassen til Barabbas, men alles plass. Så er du fri. Da Jesus gikk i vårt sted, så ble også all synd overført på ham.

 Det er noen som sier at Jesus kun bar min straff og gikk i mitt sted, men han kunne ikke bære min synd. Det er fordi synd ikke kan flyttes. Da skal vi merke oss det som står i forbindelse med ypperstepresten. Han skulle "legge begge sine hender på den levende bukkens hode og bekjenne over den alle Israels barns misgjerninger og alle deres overtredelser og alle deres synder. Han skal legge dem på bukkens hode og sende den ut i ørkenen med en mann som står ferdig. Og bukken skal bære alle deres misgjerninger med seg ut i villmarken."

 Det som skjedde her var en overføring av synd til bukken, som bar syndene til Israels folket.

 På tilsvarende måte bar Jesus våre synder, og gikk i vårt sted.

Kommentarer