Ved døden skulle han gjøre til intet den som hadde dødens velde


Fra Andaktsboka «I lys av Ordet». 

Da nå barna har del i kjød og blod, fikk også han på samme vis del i det, for at han ved døden skulle gjøre til intet den som hadde dødens velde, det er djevelen. (Heb 2, 14)

 Ordet djevel betyr anklager, baktaler. Han skildres i Bibelen under mange forskjellige navn: «Den sterke med våpen», «en løgner og løgnens far», «den gamle slange – som forfører hele verden», tyven som bare kommer «for å stjele og myrde og ødelegge.» Tyven er djevelen. På syndefallets dag stjal han menneskene fra Gud. Og fra den dag har synden gjennomtrengt hele menneskeheten. Enhver kristen har erfart, og erfarer stadig, at livet i verden er et liv i strid. «Hele verden ligger i det onde» (1 Joh 5, 19).

 Den kampen vi skal kjempe, er åndelig. «For vi har ikke kamp mot kjøtt og blod, men mot makter, mot myndigheter, mot verdens herskere i dette mørke, mot ondskapens åndehær i himmelrommet.» Djevelens mål er å få hver enkelt i fortapelsen.

 Men allerede på syndefallsdagen ble det sagt til slangen at det skal komme en som «skal knuse ditt hode» (1 Mos 3, 15). Det framgår også mange flere steder både i Det gamle og Det nye testamente, at Satan skal tape i striden mot Gud og hans folk.

 «På den tid skal Herren med sitt sverd, det hårde og store og sterke, hjemsøke Leviatan, den raske dragen, og Leviatan, den buktende dragen, og han skal drepe uhyret som er i havet» (Jes 27, 1).

 Den første Adam falt i synd og bestod ikke prøven, men den «siste Adam» stod fast og seiret over djevelen.

 «Til dette ble Guds Sønn åpenbaret, for at han skulle gjøre ende på djevelens gjerninger.» Det var i vårt sted Jesus kjempet og vant i det store Golgata-oppgjøret. All synd ble lagt på ham. Jesus handlet på våre vegne. Da han ropte ut på korset, «det er fullbrakt!», ble det til evig nederlag for Satan, og til evig seier for oss.

Kommentarer