To tester

Av Arne Paulsen

1 Joh 4,1–6
«Prøv åndene,» v 1.

Når apostelen Johannes oppfordrer oss til å prøve åndene, legger han ikke på oss en vanskelig oppgave. Det nye testamente lærer oss to enkle tester. For det første skal vi granske i Skriftene om det forholder seg slik som det blir sagt, Apg 17,11. Stemmer det vi hører med Skriften, har forkynnelsen bestått den første prøven.

Den andre testen gjelder bekjennelsen til Jesus som sant menneske og sann Gud. I det skriftavsnitt dagens sitat er fra, dreier det seg nettopp om bekjennelsen til Jesus. «Hver ånd som bekjenner at Jesus er Kristus (Messias), kommet i kjød, er av Gud.» Den ånd er av Gud som sier at Messias er Jesus, et virkelig menneske, altså kommet i kjød. I samme kapittel utfyller apostelen dette med følgende ord: «Den som bekjenner at Jesus er Guds Sønn», v 15, altså er sann Gud.

I dag er det mange meninger om Jesus. Vi skal teste dem på den klassiske Kristusbekjennelsen. Den er nemlig bibelsk-apostolisk. Vi prøver åndene med disse to enkle testene og vraker dem som ikke består prøven.

Kommentarer