Storebror ser deg - stadig tydeligere

Aftenposten:
Overvåkning. Festlig og praktisk med sosiale medier og sånt, altså. Helt til du forstår hva de egentlig driver med.

Hvor mye vet egentlig Facebook om deg?

For halvannet år siden bestemte den østerrikske studenten Max Schrems seg for å finne ut av det. Han krevde å få utlevert mappen sin. Facebook sendte ham en CD med 1222 sider informasjon om ham. Mye av det var ting Schrems for lengst hadde slettet fra Facebook-profilen sin.

Facebook satt altså på store mengder slettet brukerdata. I mange land er det noe som er direkte ulovlig i mange land, og uansett etisk høyst tvilsomt. Og Facebook er slett ikke alene.

Nylig trakk seks EU-nasjoner Google for retten for brudd på personvernbestemmelsene. Google lar seg ikke plukke på nesen, og vil slåss til siste blodsdråpe for retten til å få vite absolutt alt om deg. Men hvorfor er de så besatt av å overvåke brukerne sine?

Aladdins hule
Big data er den altoverskyggende trenden i IT-verdenen akkurat nå. Enorme mengder data samles inn og analyseres. Fra mobiltelefonen din, navigasjonsdingsen i bilen din, bilder og videoer du legger ut. Ting og folk du liker og ikke liker. Politiske debatter du kommenterer. Til og med fra kjøleskapet og vaskemaskinen din, dersom de er moderne nok.

For Google og Facebook er hensikten selvsagt å tjene penger. Mye penger. Jo mer de vet om hva du interesserer deg for og hvor du beveger deg, desto mer skreddersydde tjenester og annonser kan de tilby deg.

Kommentarer