Norge er verdens mest feminine land - bortsett fra Sverige

Aftenposten:
Norge er tuftet på kvinnelige verdier, hevder nederlandsk kulturforsker i A-magasinet i dag.

«Det har aldri vært bedre å være mann i Norge», skrev medredaktør i Minerva, Kristian Meisingset, i en kommentar i Aftenposten. «I retur fikk jeg en syndflod av utskjelling fra rystede mødre» skrev Aftenpostens spaltist Thorgeir Kolshus i en kommentar om papparollen og det å velge sin egen, mannlige form. Både Meisingset og Kolshus deltar i nettdebatten! Diskuter mannsrollen med dem i kommentarfeltet under saken.

Vinteren 2013. Det er hundre år siden norske kvinner fikk stemmerett, og i lokalene til TV-produksjonsselskapet Funkenhauser sitter Harald Eia sammen med Ole Martin Ihle og Nils Brenna - kompiser og kolleger i Brille-redaksjonen. Nå skal de skrive en kronikk opp mot 8. mars, og diskuterer kulturforskjeller og hva som er typisk norsk. Er det Janteloven? Å være misunnelig? Uhøflig? Selvgod?

Noen uker tidligere har Harald Eia kommet over sosialpsykologen Geert Hofstede, en av de første til å kartlegge nasjonale kulturforskjeller. For nordmenn gjør han på begynnelsen av 1970-tallet et viktig funn: Norge er en ekstremt feminin kultur.

Norge? Kjempers fødeland? Som har fostret verdens mest brutale vikinger og snart kan få en statsminister med kallenavnet Jern-Erna? Ja, insisterer Hofstede: Det norske samfunnet er fundert på kvinnelige verdier. Bare svenskene har en mer feminin kultur enn vår. Ikke langt bak kommer Latvia, Nederland og Danmark.

«Det er typisk at vi ikke ser det som ligger rett foran oss», tenker sosiologen Eia, og med utgangspunkt i Hofstede spør trioen seg: Kan det tenkes at kvinner i samfunn som våre har større gjennomslagskraft enn andre steder? Og hva skjer i så fall da?

Les mer her...

Kommentarer