Han har snudd det norske glansbildet

Østlandets Blad
av Ole Kjeldsberg Endresen

- Romfolket er på mange måter dagens «jøder» i Norge. De blir hundset og jaget. Vi er et godt stykke i riktig retning når det gjelder menneskerettigheter, men har fremdeles en vei å gå.

Sigmund Aas (30) fra Kolbotn tar sammen med Thomas Vestgården del i årets 200-års feiring av grunnloven.

De har skrevet bok om det, men har snudd glansbildet og kaller boken «Skammens historie» (Cappelen Damm), en 200-års beretning om de svakes norgeshistorie.

Når vi soler oss i glansen av medaljer under Vinter-OL, Norges internasjonale bidrag i fredsprosesser og statistikken som forteller at Norge er verdens beste land å bo i, er det også viktig å vite at det er all mulig grunn til å rette søkelyset mot skyggesider av vår egen historie.

Boken handler først og fremst om den norske stats mørke sider i 200-års perioden 1814-2014.

Overgrepene er kategorisert i tre grupper. Aktive statlige overgrep og menneskerettighetsbrudd handler om forhold hvor staten aktivt har tatt skritt som bryter rettighetene til enkeltpersoner.

Unnlatelsessynder dreier seg om brudd staten har visst om og unnlatt å gjøre noe med.

Den tredje kategorien overgrep og menneskerettighetsbrudd er interessebaserte. Det kan være transport av våpen til tvilsomme regimer, salg av tungtvann til Israel og deltagelse i Vietnamkrigen. Mange liker å kalle dette for realpolitikk.

Les mer i Østlandets Blad

Kommentarer