"Viser Erfaring, at nogen Deel af [denne Grundlov] bør forandres . . . maa saadan Forandring aldrig modsige denne Grundlovs Principer, men allene angaae Modificationer i enkelte Bestemmelser, der ikke forandre denne Constitutions Aand . . ." Grunnloven 1814, § 110 (§ 121 etter de siste endringene i Grunnloven)
Norges Grunnlov, med dens styrke og svakhet, er bygget på kristne verdier og menneskesyn, og endringer i Norges Grunnlov må ikke gjøres dersom endringene er imot grunnlovens prinsipper og forandrer ”denne Constitutions Aand”.
Den grunntanke, intensjon og målsetting som ligger til grunn for utformingen av loven, er lovens ånd.
Denne ånd er kommet fra den kristne kulturarv, slik det kristne budskap er blitt mottatt og forstått og har formet vårt samfunn og vår kultur ved forkynnelsen av det kristne evangelium.
Grunnloven og statsforfatningen av 1814 lar seg ikke forstå uten man selv har det kristne livssynet. Jurister og politikere som ikke forstår hva som er lovens Ånd mener at § 2, som sier at den evangliske kristne tro er staten religion, strider mot religionsfriheten og at Grunnloven er uklar hvor den forbyr endringer som strir med Grundlovens Aand. Slike jurister og politikere forstår ikke hva som skaper frihet og hva frihet er.
Grunnloven er Lex Superior. Den skisserer premissene for all lovgivning (i.e. kriminalloven, fullmaktslover, etc.). Det vil si at kristne rettsprinsipper skal følge lov, regelverk og forskrifter. Over Lex Superior står Lex Canon, som er Bibelen. “[D]enne Grundlovs Principer” og “denne Konstitutions Aand” betyr ganske enkelt de kristne rettsprinsipper, de kristne sosialetiske verdier og det kristne fundament hvorpå Grunnloven er bygget. Sekulære historikere og jurister vil selvsagt forsøke å underslå eller bortforklare denne sannhet så godt de kan, men det endrer ikke de faktiske forhold. Det er umulig å forstå Grunnlovens rettsprinsipper og ånd for en som ikke kjenner evangeliet om Jesus Kristus og det kristne budskap og det kristne menneskesyn.
Abortloven og familieloven viser at den lovgivende forsamling har vedtatt lover som strider mot grunnlovens verdier og prinsipper – mot ”Grundlovens Aand”. De kaller det onde godt og det gode ondt, og har gjort mørke til lys og lys til mørke. De kjenner ikke Sannhetens Ånd fordi de ikke har påkalt Herrens navn, bekjent sine synder og lært frelse å kjenne ved syndenes forlatelse og fått del i Guds frelsesverk på Golgatas kors – i Jesu Kristi død og oppstandelse – og ved troen fått Den Hellige Ånds gave (Ef 1:13).
Lovvedtak, lovendringer og domsavsigelser som bryter med Grunnlovens (Lex Superior) kristne verdisyn og rettsprinsipp, i.e. lovens “Aand”, er brudd på Grunnlovens bestemmelser. Fordi det er “denne Konstitutions Aand” som skal være retningsgivende for lovgivningen. Ateistiske tanker og idéer og fremmede religioners innflytelse på Norges Grunnlov og lovverk er således utelukket dersom slik påvirkning vil endre eller stride mot ”denne Konstitutions Aand”, dvs. Grunnlovens kristne grunntanke, dens verdisyn, intensjon og målsetting – som er å bevare folk og land i den kristne tro, rettsprinsipp og menneskesyn.
Odd S. Beverfjord