Takk til president Donald Trump

Av Olav Hermod Kydland og Jon Olav Østhus. 

Vi vil gjerne gi uttrykk for glede og takknemlighet til president Donald Trump da han 6 desember 2017 kunngjorde at USA godkjenner Jerusalem som Israels hovedstad, noe som også innebærer at den amerikanske ambassaden i Israel flyttes fra Tel Aviv til Jerusalem. Jerusalem har vært Israels hovedstad siden landet ble gjenopprettet i 1948, i begynnelsen kun Vest-Jerusalem, men etter frigjøringen av Øst-Jerusalem i 1967 er et forent Jerusalem Israels hovedstad.

Omfattende kritikk for å holde dette løftet

De fleste andre land, herunder Norge, har kritisert Trumps avgjørelse og mener den vil redusere mulighetene for fred mellom Israel og den palestina-arabiske administrasjonen (PA). Sannheten er at PA ved flere anledninger har sagt nei til meget generøse fredstilbud fra Israel. Derfor er mulighetene for realistiske fredsløsninger små. Men kanskje kan dette utspillet fra USAs president bidra til å skape litt mer realisme i eventuelle fremtidige fredsforhandlinger. 

Vi finner det underlig at president Trump kritiseres for å gjennomføre løfter han gav i den siste amerikanske presidentvalgkampen. Tilsvarende løfter har blitt gitt av samtlige amerikanske presidenter valgt siden 1995, uten at de har blitt oppfylt. Det har vært relativt lite støy rundt disse løftebruddene. Så kommer Trump og holder det han lovet, og svært mange blir forskrekket og kommer med kritiske uttalelser. Forstå det den som kan!

Jerusalem som hovedstad er ikke bare en sak mellom Israel og palestina-araberne. Reaksjonene fra den øvrige muslimske verden på Trumps avgjørelse, viser med all mulig tydelighet at de fleste muslimske landene aldri vil godkjenne Jerusalem som Israels hovedstad. Derfor var det ingen grunn for amerikanerne til å vente enda lenger med denne avgjørelsen.

Godt lederskap

Etter vår vurdering er denne beslutningen fra president Trump et eksempel på sant lederskap. (Det betyr ikke at vi er enige i alt annet som president Trump har sagt og gjort, men her har han tatt en viktig og modig avgjørelse.) 

Alt tyder på at presidenten handlet i strid med råd fra sitt eget utenriksdepartement. Således kan det trekkes en parallell til daværende president Harry Trumans beslutning i 1947 om å stemme ja til FNs foreslåtte delingsvedtak av Palestina, på tross av sterke advarsler fra det daværende utenriksdepartement med George Marshall i spissen.

Rettferdighet

Det er dette Jerusalem-saken handler om: Rettferdighet. Byen ble første gang jødenes hovedstad under kong David for 3000 år siden, og har aldri vært hovedstad for noen andre enn jødene.  Tidligere leder av Den internasjonale kristne ambassaden i Jerusalem, Malcolm Hedding, har en gang sagt at jødene har større rett på Jerusalem enn engelskmennene har på London og franskmennene på Paris.

Israel har også vist at de kan styre byen på en god måte, på tross av en destruktiv og mange ganger voldelig holdning fra mange palestina-araberes side. Tilhengere av jødedom, kristendom og islam har de siste 50 år hatt fri tilgang til sine helligste steder i Jerusalem. Da Jordan okkuperte Øst-Jerusalem fra 1948-1967, ble jødene nektet adgang til sine helligste steder. Steder som Hurva-synagogen og Vestmuren i Gamlebyen, samt den jødiske gravplassen på Oljeberget, ble i stor grad ødelagt og skjendet.

Så vil vi gjerne understreke at vi ønsker alt godt for den palestina-arabiske befolkning, samt alle andre arabere i Midt-Østen. Men vi tror ærlig talt at et slikt ønske best kan oppfylles ved å samarbeide med Israel til felles beste.

En åndelig strid

Kampen om Jerusalem er i stor grad en åndelig kamp. Bibelen inneholder sterke advarsler mot dem som forsøker å kjempe mot Guds plan for denne byen. La oss be om at mange andre land, inkludert Norge, ser realitetene i øynene og følger i USAs fotspor i denne saken. Tiden er overmoden for å revurdere den mislykkede politikken mange vestlige land, samt FN, har ført vedrørende denne konflikten. En rekke islamske stater har stått i spissen for denne kampanjen og Vesten har i stor grad latt seg dirigere av disse kreftene. Men nå har president Trump brøytet en løype i motsatt retning og tatt en stor belastning i denne prosessen.

Be om fred for Jerusalem

Vi vil oppfordre til å be om fred for Jerusalem og alle dets innbyggere. Det er dog mye som tyder på at virkelig fred ikke kan oppnås før Fredsfyrsten, vår Herre Jesus Kristus, setter sine føtter på Oljeberget i Jerusalem. Mens vi venter på at Han kommer, er det viktig at vi ikke havner på feil side i denne striden. Det kan få tragiske følger både for oss som enkeltpersoner og vårt land.

Olav Hermod Kydland og Jon Olav Østhus.
https://www.opprop.net/takk_til_president_donald_trump