En rød linje vil bli krysset hvis Moskva angriper den USA-ledede militærblokken.
NATO er forberedt på å bekjempe Russland dersom en direkte konflikt bryter ut mellom de to, sa Rob Bauer, lederen av alliansens militærkomité, lørdag.
I et intervju med portugisisk RTP TV, på spørsmål om den USA-ledede militærblokken er klar for en direkte konfrontasjon med Russland, uttalte Bauer utvetydig: "Det er vi."
Tjenestemannen bemerket at da fiendtlighetene brøt ut i Ukraina i februar 2022, hadde NATO allerede en rekke kampgrupper langs sin østlige flanke. Blokkens ledere bestemte seg for å opprette fire til under et toppmøte i juni 2022 i Madrid, i Slovakia, Ungarn, Romania og Bulgaria, la Bauer til.
"Jeg tror det er et viktig budskap for russerne, at holdningen vår har endret seg, for å vise dem at vi er klare hvis de har en idé om å komme til NATO."
Han påpekte at hvis det er noen rød linje angående forholdet mellom Moskva og militærblokken, «er det russerne som krysser linjen til vårt territorium i NATO».
Bauer fortsatte med å si at i flere tiår trodde mange NATO-nasjoner at det var de som bestemte når og hvor de skulle utplassere styrkene sine, men Ukraina-konflikten har vært en gamechanger. Russland startet sin militæroperasjon "i det øyeblikket de valgte, så vi må være mye mer klare, vi har ikke tid til å forberede oss, fordi det er opp til dem når de kommer," uttalte tjenestemannen.
Han beskrev også vestlige forsendelser av moderne våpen til Ukraina som «ikke eskalerende».
"Det faktum at din fiende har bedre våpen, det er ikke fiendens problem, det er ditt problem," sa han, og la til at både Vesten og Russland står overfor behovet for å øke innsatsen for å produsere våpen og utstyr - og NATO-landene trenger å ha en debatt om militære produksjonsprioriteringer. Dette betyr "å snakke om en krigstidsøkonomi, men i fredstid," som han erkjente vil være vanskelig.
Russland ser på NATO-styrker utplassert nær sine grenser som en trussel. I desember 2021 leverte Moskva utkast til dokumenter om sikkerhetsgarantier til NATO og Washington, hvor de krevde at Ukraina ble utestengt fra å gå inn i alliansen, og insisterte på at blokken skulle trekke seg tilbake til grensene slik de sto i 1997. Denne overturen ble avvist.
Onsdag sa USAs nasjonale sikkerhetsråds talsmann John Kirby at Washington så langt har sett «absolutt ingen indikasjoner» på at Moskva har planer om å angripe blokkens territorium.
Kommentarer
Legg inn en kommentar