Fredsinitiativ til fylkestinget


Tirsdag 13. juni 2023 løftes et fredsinitiativ til Rogaland Fylkesting. Da stiller jeg, som uavhengig representant og grunnlegger av Folkestyret, et fredsspørsmål til fylkesordfører Marianne Chesak.

Vi som er folkevalgte representanter og beskyttere for folket bør engasjere oss i fred og sette folkets sikkerhet aller først. I et demokrati har den demokratiske makten sitt sete hos individet. Dette er et grunnleggende prinsipp i et demokrati og en del av folkebevegelsen Folkestyrets 10 prinsipper. Folkestyret stiller for første gang valglister i flere kommuner og fylker til høstens valg.

Vi må spørre hva det norske folk vil i denne situasjonen. Den handler om liv og død. Norges rolle i konflikten bør forankres hos befolkningen gjennom en informert og bindende folkeavstemming. Spørsmålet er om folket ønsker fredsforhandlinger eller fortsatt deltakelse i en eskalerende krig med den risiko for atomkrig som det medfører.

Hele saken som skal løftes i fylkestinget kan du lese under her. 

Fredsinitiativ 

SP 4/2023: Spørsmål til fylkesordfører - FT 13. juni 2023 - FREDSINITIATIV (Heart, Uavh)
(Offisielt saksfremlegget på Rogaland Fylkeskommunes nettsider)

Trolig har verden aldri vært nærmere en atomkrig enn nå. Forsøkene på å oppnå fred med stadig mer våpen fra NATO har ikke bragt oss nærmere fred. 

Analyser viser at krigen slik den nå føres må vedvare i månedsvis, kanskje år, før vi kan håpe på fred. Dette er ikke i menneskers interesse; verken i Ukraina, Norge eller i resten av Europa. Folk dør, mister sine kjære og får livene sine ødelagt. Hvordan kan vi la dette fortsette uten å diskutere andre strategier for fred enn mer våpen?

Vi lever nå svært farlig og Norge har tatt en sentral rolle som blant annet vertskap for USAs største provokasjon til havs, krigsskipet USS Gerald Ford. Betimelige spørsmål for det offentlige rom er: Hvilken trussel utsetter Norges rolle befolkning for? Ønsker majoriteten av nordmenn den pågående strategien som et forsøk på fred?

Den russiske ledelsens beslutning om invasjonen av Ukraina er en morderisk og ulovlig handling etter internasjonal lov. Dette skjedde imidlertid ikke i et vakuum, men var et forutsigbart resultat av langvarig amerikansk utenrikspolitikk. FN-sambandet har en utfyllende oversikt over historikken her: https://www.fn.no/konflikter/ukraina

Maidan-opprøret i 2014 uttrykte en dyp lengsel fra det ukrainske folket om å være fri for russisk dominans og korrupte innenlandske oligarker. Ønsket var ekte demokrati. Tragisk nok kan det se ut til at deres ambisjoner ble brukt for å tjene det geopolitiske målet om å fjerne Russland som en hindring for amerikansk globalt hegemoni. Dette er vist av en rekke fagfolk nasjonalt og internasjonalt.

Eksperter har i årevis advart om farene ved å utvide NATO til Russlands grenser og dermed bevisst provosere. Likevel har USA fortsatt å eskalere konflikten.

Det er på tide å høre folkets mening om fredsforhandlinger gjennom en folkeavstemning.

For å få til varig fred, må vi lytte til hva de ulike partene trenger. Ukraina trenger sin frihet og ekte demokrati. Russland trenger sikkerhet for at NATO og USA ikke utgjør en trussel. Forståelse for begge parter er et nødvendig utgangspunkt for fredsforhandlinger. Det er vanskeligere å trappe ned enn å trappe opp. Det krever klarsyn, vilje og handlekraft.

Norge har lang tradisjon med fredsforhandlinger og for å vise respekt og forståelse for begge sider i vanskelige konflikter i verden. Med balansert forståelse for begge parter har vi flere ganger bidratt til fredelige løsninger og spart menneskelig lidelse. Hvorfor slutte med dette nå når det trengs som mest?

Som representanter og beskyttere for folket bør vi engasjere oss i fred og sette folkets sikkerhet aller først. I et demokrati har den demokratiske makten sitt sete hos individet. Derfor må vi spørre hva det norske folk vil i denne situasjonen. Den handler om liv og død. Norges rolle i konflikten bør forankres hos befolkningen gjennom en informert og bindende folkeavstemming. Spørsmålet er om folket ønsker fredsforhandlinger eller fortsatt deltakelse i en eskalerende krig med den risiko for atomkrig som det medfører.

Vil fylkesordfører, på vegne av Rogaland befolkningens sikkerhet, jobbe for at folkets stemme blir hørt?

Kommentarer