Det viktige vannet

Av Roger Dyrøy.  
Foto: Fredrik Hagen / NTB. 

I 2019 ble Askøy rammet av en vannskandale, det var Pride og det var «høy sigarføring». Men ingen så ut til å innse alvoret, selv ikke etter at flere var blitt syke og noen faktisk døde av kommunens drikkevann. Askøy kommune flagget som aldri før, på full stang! 

Det er mange likheter nå, og at Oslo kommune skryter av arbeidet med vannet og lekkasjene avsløres av tallene som rent hykleri, og det er mye som tyder på at det går feil vei i hovedstaden. Med en lekkasjerate på 40% tyder det på at kommunen ikke har kontroll, særlig når det bare for noen år tilbake (2015) var på 30%, altså en økning i lekkasjer på mer enn 1% per år. 

Det er forstemmende å se Raymond Johansen gå ut mot folket slik han gjør, og nærmest krever at folk ikke vasker seg mer enn 2 minutter (i dusjen!). Byrådet later til å ha tatt seg vann over hode, for å bruke en passende klisje. Det skinner klart og tydelig gjennom at det er en viss hovmodighet, om ikke direkte inkompetanse. Egentlig ganske utrolig at ikke flere skriver om det som foregår i hovedstaden, særlig på vannsiden, men også hva angår strøm og bortforklaringene på nedtappingen av vannmagasinene på fjellet. NVE gjør seg selv til latter når de ikke evner å påpeke realitetene med "lekkasjene" til utlandet, og at det ikke er manglende påfylling hverken i vannmagasinene for drikkevann eller strøm som er det egentlige problemet. 

Selvsagt koster det å produsere drikkevann, men det er på ingen måte lønnsomt å la det renne ut igjen. Det snakkes om klima og miljø, men hva gjør egentlig kommunen for å redusere den grusomme sløsingen? For ikke å snakke om feilprioriteringen med den grandiose reservevannsløsningen, som viser seg å være en skandale på flere nivå da de har gått i gang med et gigantisk prosjekt som også lekker med flere milliarder kroner i overskridelser allerede i startgropen. Oslo har en mengde vannkilder, og blir muligens nødt til å bygge ut noen av disse i tillegg, i påvente av at reservevannsløsningen tidligst står ferdig i 2028.

Det springende punktet for mange av byene våre er lekkasjeraten, men selv ikke Bergen kommer i nærheten av sløseriet som foregår i hovedstaden. 


Oslo, mengde vann som lekker: 29.670.000 m³ (2015, har økt fra 30% til over 40%)
Bergen, mengde vann som lekker: 12.178.042 m³ (2015, 34%) 

Til sammenligning har Oslos lekkasjer økt nesten tilsvarende Bergens totale lekkasjerate på 12 milliarder liter renset drikkevann. Da blir det nærmest en parodi å snakke om klimaproblemer. 

En økning i lekkasjeraten hvor så store mengder allerede lekker ut er grunn til bekymring. Økningen er større enn fornyingen på 1%. Som vist i diagrammet kan man se Oslo/Askøy side om side, og spørsmålet mitt er følgende: 
Er dette nok en ny varslet skandale? Nå trengs det sterkere lut, og her bør Regjeringen komme på banen med midler til eksterne eksperter, og få kontroll på lekkasjene. Oslo kommune har vist at de ikke evner dette på egenhånd. 

Det virker som om politisk symbolikk betyr mer for dem enn økonomi og fornuft. 

Roger Dyrøy
Folkestyret Bergen og Vestland

Relevante referanser:

Kommentarer