Har strategen Erdogan falt Putin i ryggen?

Av Dan Odfjell. 

Eller spiller det mindre rolle for Russland at Erdogan åpnet for svensk medlemskap av Nato, nå plutselig? Pokerspilleren Erdogan har på arabisk basar-vis alltid minst to spill gående på en og samme tid. På hjemmebane var han «i et par bukser» av forlegenhet, nemlig en skrantende økonomi og uten midler til gjenoppbyggingen etter jordskjelvet i fjor. Det drepte 100,000 mennesker og skapte enorme pengebehov som han ikke hadde kreditt til å få. Han hadde nettopp vunnet gjenvalg, men pengelens risikerte han et folkelig opprør. Gode råd var ham dyre.

Men Joe Biden hadde også et problem, etter å ha kjørt seg skikkelig fast mot Russland ved sin proxy Nato-krig gjennom Ukraina. Hvem som fant løsningen vites ikke, men sterke forlydender sier at Biden trengte en seier før Nato-møtet i Vilnius. Mot lovnad om 11-13 milliarders dollar kreditt fra Det internasjonale pengefondet (som USA ordnet istand..) kunne Erdogan spille Sverige-kortet, ved å tillate det landet å bli til et Nato-land.. Slik opererer kjeltringer på det høyeste plan, og ingen snakker om bestikkelse..

Slik kunne Biden hovere på Vilnius-møtet, med at Putin fikk mer å stri med, nettopp det han ikke ønsket seg, en utvidet, mer direkte Nato-allianse mot seg. Men for Putin tror jeg ikke dette var et alvorlig tilbakeslag, han har allerede en Nato-grense mot seg gjennom Finland, og Sverige er tynget ned med sine egne problemer. Og Erdogan, han bare bortforklarer seg og smiler fra øre til øre. Dessuten ser Putin, og vi fleste, at Nato er misbrukt nok en gang av et USA som nå taper stor prestisje. Samt at Nato-medlemslandene i Europa ikke lenger er mye enige seg imellom, og derfor at Nato lett kan kollapse av indre motsetninger. Norge er den største USA rævedilteren av dem alle, samt at hverken Jonas Gahr Støre eller Jens Stoltenberg sloss for Norge´s interesser, det er igjen blitt tydelig. Samt at i mellomtiden har Russland best tid, de vet at forhandlinger om Ukraina kommer og at de kan avansere på bakken eller ei, som de vil. Det korrupte Biden-regimet synes å ha dårligst tid.

Nato er en forsvarsorganisasjon fra 1949, opp den gang mot Sovjet som avviklet seg selv i 1991. Det burde også Nato da ha gjort, og verden hadde antagelig vært en fredeligere plass uten USA-diktat. Noe som kun er mulig fordi Europa bevisst eller ubevisst er blitt militært svakt, og slik for USA lett å drille.. Det synes i dag som om Nato trenges for å skape fiender som det amerikanske militær-industrialiserte-komplekset kan tjene stort på.. Husk Russland er ikke Sovjet, og at Putin har ønsket en tilnærming til Europa, sågar medlemskap tidligere i Nato. Men dette passet ikke USA's imperialistiske spill.. For det ville gjort kombinasjonen Russland og Europa dem rangen stridig, som den sterkeste på haugen. Kombinasjonen av Russlands enorme naturlige ressurser og Tysklands industrielle kapasitet etc ville blitt for mye av en utfordring for USA. Forenklet sagt, derfor nyttes Nato nå til en Russland-bremse og til USA europeisk «kontroll». Ukraina-krigen mot Russland, på fremmed jord, passet haukene i Washington helt perfekt.

Det verste for Europa er at USA under Biden-regimet fikk de europeiske maktmediene med i en voldsom usann propaganda-krig mot Russland, samt sanksjoner som skulle knekke Putin; nok en regimeskiftekrig dette, gjennom det korrupte Ukraina. Snedig planlagt og med et stort potensial, nemlig å slå to fluer i en smekk: både Russland og Europa økonomisk svekket, og det samtidig som et minimum. Men de ondes hensynsløse plan er blitt til en boomerang, sanksjonene har ødelagt mer for et svakt EU og Europa enn de synes å ha skadet Russland. Og dersom, som alt tyder på, at USA sto bak terror-handlingen i fjor med å sprenge gassrørene som Tyskland og EU var avhengige av, var det samtidig en meget uvennlig handling, hvilket derfor ikke måtte komme ut, nemlig at USA hadde satt fot for Tyskland og sine andre allierte. Stillheten rundt Nord Stream sabotasjen er øredøvende av en eneste opplagt grunn, hele Nato-samarbeidet kan nå rakne..

Norge har tradisjon for å spille tett og naivt med USA noe vi har fått demonstrert til fulle av Jonas Gahr Støre. Men han er meget modig opp mot vår store nabo i nord.. Var nå det i Norges beste interesse; mye tyder dessverre på det motsatte. Jeg er ikke den eneste som mistenker at Jonas har vært opptatt av å hjelpe sin Ap-kollega, Jens Stoltenberg, i forbindelse med hele denne Ukraina-krisen. Fra Australia fikk Stoltenberg passet påstemplet som nærmest en idiot, jeg husker ikke hvor jeg leste det. Men når Stoltenberg, som på barnehagevis sier «at det var Russland som begynte», da lyver han bevisst, ja han hopper over en lang forhistorie om et USA som har eglet på seg Russland fra før Kiev-kuppet i 2014 etc. etc. Men som her anført tidligere, maktmediene spiller på lag med makten som rår.. Og Norge er intet unntak, de har lydig hisset til russer-hat og forledet det norske folket til ikke å forstå realitetene, samt den farlig umodne holdningen vår statsminister utviser. Å sende angrepsvåpen til et Ukraina i krig med vår nabo, var, etter reglene, forbudt og gjorde oss krigsdelaktige. Og nærmere 80 milliarder ble sendt som støtte til det korrupte Ukraina-regimet, penger det ikke kan bevises kom frem og rett ble anvendt, eller etterprøves. Bare vent, skandalen blir større.

Dan Odfjell, Samfunnsdebattant

Kommentarer