Når Herren er nær

Av Erling Ruud

Søk Herren mens han er å finne, kall på ham den stund han er nær! Jes 55,6

Gud vil at alle mennesker skal bli frelst. Og Gud vil dette alltid. Derfor heter det: En levetid varer Guds nåde. Og i Salme 50: Han kaller på jorden fra solens oppgang til dens nedgang. Men til enkelte tider er Herren nær på en særskilt måte. Bibelen taler om en tid eller en dag da vi hører Herrens røst. Det betyr at vi vet at vi har med Gud å gjøre, at det er Herren selv som taler til oss personlig. Dette gjelder både Guds kall til omvendelse og Guds kall til tjeneste. Der er spesielle besøkelsestider i Guds rike. Og det er Gud selv som bestemmer besøkelsestiden. Gud kaller i sin tid, i den tid han vet er den beleilige.

Det er farlig å utsette, sier Guds ord til oss her. Jerusalem fikk en lang besøkelsestid, men en dag ropte Jesus for siste gang: Om også du på denne dagen hadde forstått hva som tjener til fred. Fordi de ikke ville høre og omvende seg i sin besøkelsestid, måtte Gud sende dem en hjemsøkelse. Og så ble Jerusalem ødelagt og folket fordrevet. Men for noen ble nettopp denne hjemsøkelse en ny sjanse, en ny besøkelsestid. Noen tok imot evangeliet i landflyktighet. En som hadde forherdet seg mot Herrens kall, Saulus fra Tarsus, fikk en ny sjanse, men den kom som en hjemsøkelse: han ble blind for at han skulle få åndelig syn.

Også det vi pleier å kalle for hjemsøkelser, som sykdom og annen nød, tap og sorg, kan bli en ny besøkelsestid. Ordet hjemsøkelse kan vel også forståes som at Gud søker å få oss hjem. Det er som når et kommende uvær minner fiskeren om å søke hjem til havn. Derfor sier Herren: Kall på meg på nødens dag, så vil jeg utfri deg! Men Herrens innbydelse til å kalle på ham den stund han er nær, roper likesom til deg og meg: si ikke «i morgen» når Gud sier «i dag»!

Da de som var innbudt til kongesønnens bryllup sa nei, gikk innbydelsen til andre. Slik er det også med tjenestekallet og med kallet til å vitne. Våre tanker om når og hvor og hva og hvorfor, strekker ikke til her. Vi får erfare den rette tid når vi gjør som Ordet sier, at vi tar enhver tanke til fange under lydigheten mot Kristus.

Kommentarer