Hva kommer det deg ved?

Av Erling Ruud

Da nå Peter ser denne (Johannes), sier han til Jesus: Herre! hvorledes skal det da gå denne? Jesus sier til ham: Om jeg vil at han skal leve til jeg kommer, hva kommer det deg ved? Følg du meg! Johs. 21,21-22.

Alt det vi trenger å vite av Guds råd og vei, er gitt oss i Guds ord. Der er frelsens hemmelighet og de tilkommende ting åpenbaret, så langt vi har bruk for.

Ettersom Guds tanker er himmelhøyt over vår forstand, er det satt en grense for hva vi skal engasjere oss for å fatte. Luther sier at å mene seg å begripe Guds uutgrunnelige og uransakelige vilje, det er meget farlig, for da brekker en halsen.

Vi har fått vår tankeevne av Gud og har lov til å bruke den også på det uutgrunnelige, men vi må lære å respektere evighetens grense. Det er den Jesus her trekker opp for Peter med ordene: Hva kommer det deg ved?

Å forlange å fatte treenighetens mysterium eller foreningen av Guds allmakt og allvitenhet i utvelgelsen, er et forsøk som kan sprenge vår hjerne. Enda farligere er situasjonen dersom man forlanger forklaring på evighetens gåter for å ville tro på Gud.

Jesus viser en positiv vei også her. Han sier ikke bare «hva kommer det deg ved?» men han fortsetter: «Følg du meg!» Når Jesus er veien, da er det nok. Hva som ligger foran oss på veien, er skjult for oss, men åpenbart for ham. Og det er nok for å følge Jesus. La det komme oss ved!

Kommentarer