3. mai hvert år markeres Verdens pressefrihetsdag

Formålet med dagen er å feire grunnleggende prinsipper ved pressefriheten, evaluere pressefrihetens vilkår rundt om i verden, forsvare media fra angrep og hylle journalister som har mistet livet på jobb.

På samme dag utdeles Verdens pressefrihetspris til en modig journalist. Prisen har fått navnet UNESCO/ Guillermo Cano World Press Freedom Prize etter den drepte colombianske journalisten, Guillermo Cano. Den gis til en journalist som har vist mot og styrke i ytringsfrihetens navn, og vinneren får 25.000 amerikanske dollar. Prisen deles ut på en seremoni i UNESCOs regi.

La oss bruke dagen til å tenke over hva vi kan hylle norsk presse og norske journalister for. Hva har norsk presse og norske journalister gjort for å fremme sann og nøytral nyhetsformidling? Har de vært folkets "vaktbikkja" som de skal være, eller har de bare logret med eliten?

Har norsk presse og norske journalister stått på for å fremme mer ytringsfrihet, mer åpenhet og mer demokrati? Hva mener du?

Vi har lyst til å trekke frem Gerhard Helskogs meget gode reportasje fra 26 april, 2014, om den store korrupsjonen i FN's Menneskerettighetsråd. Du kan se videoen her: http://www.tv2.no/v/809501/

Og selv om det er gammelt, ønsker vi også å trekke frem Pål T. Jørgensen for denne reportasjen fra 2011, der han avslører vår tidligere utenriksminister, Jonas Gahr Støre, for å hatt hemmelige samtaler med terrororganisasjonen HAMAS.

Kommentarer