Nedleggelsen av Framneslia flyplass var et svik

Av Amund Garfors.

Først må jeg få takke Roald Kristensen for hans meget gode avisinnlegg om Framneslia flyplass. Og som vi kunne lese i Fremover sist fredag. Samtidig må denne hedersmannen takkes for alt det arbeid han har lagt ned over en rekke år. Og det for å bevare denne tidligere meget viktige flyplassen, for oss alle. Et formidabelt arbeid som det står stor respekt av. Men dessverre, hvor han ikke lyktes med å åpne ørene og hodene på disse lokalpolitikerne. Og som det ikke står mye ære av!

Når man leser om disse våre egne ledere som har motarbeidet og neglisjert denne flyplassen i årevis, som har hestehandlet med staten om ei bru på E6, nei da kan ikke slikt betegnes som annet enn svik, dumskap, uansvarlighet og ren ondskap. For når vi endelig nå får vite det som Kristensen forteller oss, ja som var helt ukjent for både meg og sikkert de fleste, da blir man bare oppgitt, sjokkert og skikkelig forbannet!

At Avinor hadde planer om utbygging av Narvik lufthavn og der rullebanen skulle forlenges, det er noe som er blitt holdt hemmelig. Ja, der en tidligere ordfører uttalte av Narvik kommune ikke overhode var interessert i noe utbygging. De ville heller ha cash, slik at de kunne nedbetale fadesen i Terra-skandale kanskje? Og det etter at Universitetet/Høyskolen i Narvik hadde fått i oppdrag om å skissere et forslag om oppgradering og utbygging av flyplassen. Nei, jeg har ikke den minste uforbeholdende tvil om å karakterisere dette som et rent svik mot sin egen befolkning. Ja, et svik som nå har satt Narvik kommune minst 70 år tilbake når det gjelder kommunikasjon.

Nei, jeg forsto aldri denne koblingen mellom en ny bru på E6 og nedleggelsen av en livsviktig flyplass som vi trengte i aller høyeste grad. Ja mer enn noen gang før. Befolkningen i kommunen blir bare eldre og eldre, der de i framtida vil trenge rask transport til spesialsykehus både i Tromsø eller Bodø. Denne livsviktige muligheten er nå borte for alltid.

Ja tenk det, at i 1951, da jeg var seks år gammel, da ble jeg sendt av gårde i hui og hast med sjøflyet som gikk i fast rute mellom Narvik, Svolvær og Bodø. Og som den gangen gikk fra flyhavna på Fagernes. Jeg hadde fått ei knappenål inn i et øye og måtte straks av sted til Bodø. Og dette reddet synet mitt den gang, ved Bodø Sykehus. Og tusen hjertelig takk til Widerøe som allerede den gang var på plass!! Men som nå dessverre er borte… Bare trist og tragisk slik at man kan gråte…

For i dag, i 2017 da føler man seg lite trygg når politikerne babler i vei om hvor flott og raskt det skal gå når folk kan sendes til sykehus, først til Evenes, på glatte og snødekte veier med dårlig brøyting. Nei, det er ikke til å tro at her bygger man seg ned og fjerner er viktig flyplass som Narvik i aller høyeste grad trengte.

Alt skulle jo bli så bra. Men vi ser allerede nå at passasjerantallet mellom Evenes og Bodø går drastisk tilbake, og der noen av rutene legges ned. Jeg betviler sterkt på at det blir noe bedre når den nye brua er tatt i bruk. Og der man i aller høyeste grad bør spørre seg, ja gang på gang, om det som Roald Kristensen skriver; Hvorfor ble det ikke vurdert en FOT-rute for strekningen Evenes – Bodø etter at Framneslia ble nedlagt, og det t.o.m over et år før Hålogalandsbrua åpnes?

Ja slik sluttet det eventyret om en by som fablet om å bli en by for konferanser og ikke minst der Verdensmesterskapet i utforkjøring på ski skal/skulle holdes om noen år. Uten Framneslia flyplass så tror jeg alle disse planer kan legges på is. Og som Kristensen så godt sier; Når personer fra Bodø ikke lenger kan delta på viktige konferanser i Narvik, på grunn av reisetiden og ikke minst ventetid og kostnader, da burde det ringe ei klokke for alle og enhver!

Dette skriver jeg i all hast, og leses trolig ikke før torsdag. Og da jeg sitter om bord på en Boieng 777 mellom Dubai og Saigon. Må bare ha en liten ”time out” fra alt dette kaos som nå råder i dette landet. Der det nesten går på nervene løs, når man må se hvordan dette landet trolig hatt hatt sin beste tid…

NARVIK, 14/11-2017 Amund Garfors