Elsket inntil enden

Av Øivind Andersen. 

"Likesom han hadde elsket sine egne som var i verden, så elsket han dem inntil enden." Joh 13, 1

Det er Jesu kjærlighet til sine disipler vi møter her. Den overgår alt hva vi kan tenke eller forstå.

Ordet som grunnteksten bruker her for "inntil enden", er meget rikere enn noen norsk oversettelse er i stand til å gjengi. Det betyr: Til målet er nådd. Det betyr også: Til det ytterste. Og ikke minst betyr det: Til alt er fullkommengjort.

Jesu kjærlighet er slik at han gir seg helt til det ytterste for å frelse dem som tror på ham. Hans kjærlighet skal virkeliggjøre hele formålet som Gud har fattet i sitt råd før han skapte himmel og jord og noe menneske. Alt skal nå det fullkomne, det evige, salige Guds rike, der det er fullkommen harmoni og fullkommen glede.

For å virkeliggjøre dette, gav Guds Sønn avkall på å være i Guds skikkelse og tok på seg en tjeners skikkelse ved å bli menneske. [Fil 2, 6-7] Han som er den største av alle, har gjort seg til den minste av alle. Han tok på seg å rense oss fra våre synder. All vår uverdighet, vår skam, all den dom og straff som vi har gjort oss skyldige til ved å krenke Guds hellige lov - alt tok han på seg som om han var den som hadde gjort det og hadde fortjent dommen og straffen. Han fornedret seg selv for å opphøye oss til de rettigheter han har som Guds Sønn.

Dette illustrerer han ved fotvaskingen. Han renser sine disipler fra den synd som deres daglige vandring påfører dem. Han er den samme fremdeles og renser alle troende som bekjenner sin synd for ham, fra all synd og urettferdighet.

Så gjelder det for oss å gjøre bruk av denne kjærlighet! Apostelen vitner om ham: "Guds Sønn som elsket meg og gav seg selv for meg. Jeg akter ikke Guds nåde for intet; for er rettferdighet å få ved loven, da er altså Kristus død forgjeves." Gal 2, 20-21.

Hvis du ikke tror på Jesus, akter du Guds nåde for intet! Men tror du på ham, kommer hans kjærlighet til å føre deg til målet!

Kommentarer