Her er grunnen til at Ukraina-konflikten kan være i ferd med å spre seg til andre europeisk land

Av Spikeren. 

Hva ligger bak bekymringene i Moldova og utbryterregionen Transnistria?

De siste ukene har Øst-Europa vært på randen av en ny krig.

Moldova risikerer å gå tilbake til aktiv konflikt med den selverklærte republikken Transnistria – en separatistregion, med et slavisk flertall, som brøt ut av Chisinau under Sovjetunionens sammenbrudd.

Ukraina har en spesiell interesse i territoriet, fordi å sette i gang en militær aksjon der kan være dobbelt gunstig for Kiev. Det ville sette Moskva i forlegenhet, som bare har 1500 fredsbevarende styrker stasjonert og ingen mulighet for å forsterke dem for øyeblikket, og ville også gi Kiev potensiell tilgang til en enorm våpendump. Anlegget på Kolbasna – med rapporterte 22 000 tonn våpen – er et av de største i Europa, og det ligger bare 2 km fra den ukrainske grensen. 

Under sovjettiden ble de strategiske reservene til det vestlige militærdistriktet lagret her. Imidlertid ble hoveddelen av ammunisjonen brakt til lageret etter tilbaketrekningen av sovjetiske tropper fra landene i den tidligere Warszawa-pakten - som Øst-Tyskland, Tsjekkoslovakia og Ungarn.

Lageret inneholder artillerigranater og luftbomber, miner av forskjellige kaliber, granater og patroner. Antagelig har nesten halvparten av dette arsenalet allerede brukt opp holdbarheten. I tillegg er det en stor mengde gammelt utstyr på Kolbasna-lageret. Dette er rundt 100 stridsvogner, 200 pansrede personellførere, infanterikampkjøretøyer, mer enn 30 000 militærkjøretøyer, rundt 200 luftvernmissilsystemer, Grad multiple launch rakettsystemer og 30 000 maskingevær.

Ammunisjonen som er lagret i Kolbasna ville være nok til å utstyre en moderne hærgruppe. Det er imidlertid sannsynlig at fredsbevarerne har utvunnet anlegget. I et slikt tilfelle er det en fare for at ethvert ukrainsk angrep kan utløse enorme eksplosjoner og forårsake økologisk skade. 

Vil de økte spenningene utvikle seg til nok en væpnet konflikt i det tidligere sovjetiske rommet?

Russlands bekymring

Den 23. februar advarte det russiske forsvarsdepartementet (MOD) , " Kiev-regimet forbereder en væpnet provokasjon mot Transnistria i nær fremtid,"  og la til at den forventede provokasjonen vil bli utført av de væpnede styrkene i Ukraina (AFU), sammen med det nynazistiske Azov-regimentet.

" En iscenesatt russisk offensiv fra territoriet til Transnistria er ment å fungere som påskudd for invasjonen. Ukrainske sabotører som deltar i den iscenesatte invasjonen vil bli forkledd i uniformen til de væpnede styrker i Den russiske føderasjonen», spådde forsvarsdepartementet, og bemerket at det er forberedt på et slikt scenario.

Dagen etter hevdet en annen MOD-uttalelse at Kiev hadde intensivert forberedelsene til en invasjon av Transnistria.Det russiske utenriksdepartementet hevdet også samme dag at Ukraina samlet militært utstyr og personell på den transnistriske delen av grensen til Moldova. Nærmere bestemt ble det angivelig utplassert artilleri, og et økende antall droner kunne sees over territoriet, ifølge departementet. 

Den  advarte « NATO-medlemmer og deres ukrainske mentees mot enhver risikovillig satsing». Russiske diplomater sa at enhver handling som utgjør en trussel mot fredsbevarende styrker i Transnistria " vil bli ansett som et angrep på den russiske føderasjonen, i henhold til internasjonal lov".

Kreml uttrykte også bekymring for hendelsene. " Vi følger veldig nøye med på situasjonen i Transnistria som plager oss. Situasjonen er turbulent og blir provosert utad," sa talsmann Dmitrij Peskov 27. februar. " Vi vet at våre motstandere i Ukraina og i europeiske land er i stand til ulike provokasjoner."

Motanklager

Et betydelig antall ukrainske tropper har vært stasjonert langs grensen til Transnistria, som bekreftet av ukrainske myndigheter selv. Den 27. februar sa AFUs operative kommando Sør pressesekretær Natalia Gumenyuk at ukrainske tropper " er konsentrert langs hele lengden av grensen til Transnistria" og at antallet står i forhold til de " eksisterende truslene" . Imidlertid erkjente hun også at " truslene" er ganske " hypotetiske".

Samtidig driver Kiev frem en fortelling som motvirker den russiske versjonen av hendelsene.

Russerne sier at Ukraina angivelig kommer til å gå inn i Transnistria. Vi verdsetter andre lands uavhengighet. Transnistria er en del av Moldova. Russland provoserer oss til å gå inn på territoriet til republikken Moldova. Men Russland kan selv invadere fra territoriet til Transnistria», sa Ukrainas president Vladimir Zelensky nylig.

Moldoviske myndigheter, som støtter Kiev, begynte også å benekte eksistensen av en sikkerhetstrussel i Transnistria. " Moldoviske statlige institusjoner overvåker situasjonen og bekrefter ikke informasjonen spredt fra russisk side," sa utenriksdepartementet i en uttalelse 1. mars.

Flere dager tidligere kom Forsvarsdepartementet i Moldova med enda mer betryggende uttalelser. Den 24. februar bemerket militæret at " ingen direkte trusler mot landets militære sikkerhet eksisterer for tiden". Uttalelsen ble avgitt dagen etter at Moskva advarte om en mulig ukrainsk provokasjon under dekke av en " russisk offensiv". 

Den moldoviske regjeringens tidligere uttalelser er spesielt slående til sammenligning. I stedet for et fravær av en nasjonal sikkerhetstrussel, hadde Chisinau insistert på at den var uunngåelig i desember i fjor. Sjefen for informasjons- og sikkerhetstjenesten i Moldova Alexandru Mustatse hadde da hevdet: " Spørsmålet er ikke om den russiske føderasjonen vil invadere Moldova, men når dette vil skje - enten i begynnelsen av året, i januar eller februar, eller senere. , i mars eller april." 

Les gjerne hele artikkelen på RT.com, som tar opp de historiske perspektivene mellom de forskjellige landene i regionen.

Kommentarer