Åpenbaringen

Av Axel Remme. 

Jesu Kristi åpenbaring (Åp kap 1)

 "Åpenbaring" er et viktig bibelsk begrep som betyr avsløring. Uttrykket brukes i Skriften om Gud og de guddommelige ting. Den siste boken i Bibelen er en "Jesu Kristi åpenbaring", selv om den kalles "Johannes åpenbaring" (v 1). Boken er rik på bilder, syner og symboler. Den avdekker både "det som nå er og det som skal komme", menighetens tilstand i de siste dager og forutsigelser om åndskampen før Jesus kommer igjen (v 19). Perspektivene er veldige, både for verdenssituasjonen i avslutningsfasen for denne tids husholdning og når det gjelder synene om Guds rike.

 Vi får vite at denne gudgitte åpenbaring som Jesus gir videre til "sin tjener", formidles til ham ved en engel. Apostelen Johannes var det menneske Jesus valgte til å motta og bringe dette siste budskapet i Den hellige skrift. Åpenbaringen ble gitt både ved ord og syn, tegn og tale. Han så Herren Jesus selv i en skikkelse som symboliserer ypperstepresten, renhet og hellighet, med det altseende blikk, den uimotståelige makt og det skarpe ord (v 13-16).

 I brevets hilsen (v 4-6) beskrives Gud som han "som er og som var og som kommer". Det gjentas i vers 8 og lignende andre steder i boken. Han er den evige, uforanderlige, virksomme Gud. Alle tings begynner og fullender.

 "De sju ånder" for Guds trone er sikkert en benevnelse på Den Hellige Ånd. Tallene har en dyp symbolsk betydning i Åpenbaringsboken. Tallet 3 er Guds tall, mens 4 er verdens tall. Med 7-tallet betegnes Åndens mangfoldige gjerning og virkning i verden (eksempel: Jes 11, 2).

 Skildringen av Jesus i hilsningsordene er fyldig. Han nevnes med uttrykk som minner om hans egne ord og Bibelens for øvrig. Til det Jesus er og har gjort, føyes en rik lovsang for hva det har ført til (v 6). Bak hilsenen med "nåde" og "fred", som både gjelder de nevnte menighetene og enhver i Jesu "kongerike", står den treenige Gud.

Kommentarer