ETTER AL-SHIFA


I 1991 ga jeg ut en bok, The Samson Option, om Israels da lite kjente og fortsatt offisielt ukjente atomarsenal. Israel hadde bomben, mange bomber, men den virkelige hemmeligheten boken avslørte var i hvilken grad tre amerikanske presidenter – Eisenhower, Kennedy og Johnson – hadde hjulpet israelerne med å produsere, distribuere og lyve om dem.

Ingen liker å være bæreren av dårlige nyheter, men jeg forblir mystifisert over den pågående manglende evnen til Biden-administrasjonen og den israelske regjeringen ledet av statsminister Benjamin Netanyahu til å fortelle sannheten om hva som kan være dystre nyheter eller ikke.

Tidligere denne uken skrev jeg at det pågikk hemmelige samtaler mellom Israel og Hamas om løslatelse av gisler. Jeg skrev også at det israelske militæret og etterretningssamfunnet trodde det var et nettverk av tunneler og en kommando-og-kontrollbunker der Hamas hadde gjemt gislene sine under campus til flere bygninger ved Al-Shifa-sykehuset.

En kunnskapsrik amerikansk tjenestemann har siden fortalt meg at det israelske etterretningsmiljøet fra begynnelsen av krigen mistenkte at Hamas-tunnelsystemet, så utbredt som det var i hele Gaza by, ikke kom til å bli gislenes endelige destinasjon. "Tunnellene er fem og en halv fot høye og tre og en halv fot brede, akkurat brede nok til at noen med kamputstyr kan komme seg gjennom," sa tjenestemannen. Den store frykten var at Hamas kan ha drept alle soldatene med en gang. «Mammaer og barn er verdifulle. Soldater er det ikke.» Tjenestemannen la til at Israels etterretning «ikke vet hvor alle gislene er». Men de vet hvor noen av dem var.

Israelsk etterretning, som har kartlagt tunnelsystemet, forsto tidlig at mange av Hamas-gislene på et tidspunkt var gjemt i de underjordiske etasjene i noen av sykehusbygningene i Al-Shifa-komplekset. De fikk også vite at på et tidspunkt ble gislene, i likhet med innbyggerne i Gaza by, flyttet sørover i den tvangsmigrasjonen som Israel påtvunget da de fortsatte sin byomfattende bombing av boliger, leilighetskomplekser og kontorbygg, alle mistenkt i årevis for å ha tunneler. innganger i kjellere.

"Det er ingen tvil i det hele tatt - ingen," sa en israelsk innsider til meg, "at en stor gruppe gisler, spesielt kvinnene og de unge, ble ført til Al-Shifa. Israelske soldater og medisinere som har gjennomsøkt sykehusrom til rom, seng til seng, har funnet mange bevis på tilstedeværelsen av gislene – israelskproduserte klær, bleier, melkeflasker.»

I tillegg sa han, "DNA fra blod på gulvene der de israelskproduserte gjenstandene ble funnet ble matchet med DNA-prøver tatt fra familiemedlemmer til gislene." Det israelske militæret har kunngjort oppdagelsen de siste dagene av likene til to av de israelske gislene nær sykehuskompleksområdet.

Innsideren forklarte at "Israel nå også vet at rundt to hundre Hamas-terrorister som kom inn i Israel rømte tilbake til Al-Shifa og gjemte seg der i omtrent tre uker før de dro sørover."

"Israel tror," sa han, at noen gisler "ble holdt ved Al-Shifa-komplekset i to til tre uker." Da de beveget seg sørover, "gjorde de det med ansiktene dekket av bandasjer" for å hindre de israelske overvåkingsdronene i å identifisere dem. Innsideren sa videre at Israel vet, med tillit, hvor de nye skjulestedene, selvfølgelig under jorden, er i sør.

Det er også stort israelsk sinne, sa innsideren, mot legene ved Al-Shifa-campus «som hjalp til med å dekke gislene med bandasjer og hjalp til med å smugle dem ut».

Det er også kjent, som det har blitt rapportert, at noen gisler ble tatt av andre terrorgrupper og innbyggere i Gaza by som utnyttet den plutselige åpningen til Israel til å stjele, voldta og myrde og reise hjem med gisler.

Den tvangsmigrasjonen fra Gaza by sørover inkluderte også utallige tusenvis av Hamas-krigere og deres ledere. Kampeksperter i Washington mener at infanteritaktikken til den israelske hæren, hjulpet av veiledning fra generalløytnant James Glynn, som tidligere ledet Marine Corps Special Forces, var svært effektive. Glynn har siden returnert til USA.

Det utbredte Hamas-tunnelsystemet gjorde det mulig for offiserer og jagerfly fra Hamas’ militære fløy, Qassam-brigadene, å tilbringe dager på jobb under jorden og deretter returnere hjem via tunnelsystemet for å spise middag og overnatte med familiene sine. Det var tusenvis av inn- og utgangspunkter til tunnelsystemet under leilighets- og kontorbygg i Gaza by. Israelerne hadde kartlagt systemet og var dermed i stand til å myrde mange Hamas-brigadekommandører og deres familier, i sengene deres på måter som overrasket den øverste Hamas-kommandoen. De fleste av de overlevende Hamas-militæroffiserene har også flyktet sørover.

Det var denne kunnskapen som førte til at israelske krigsplanleggere ignorerte krigens lover og bestemte seg for å målrette hver leilighet og kontorbygg i Gaza by som er kjent for å ha tilgang på kjellernivå til tunnelsystemet, til tross for det enorme antallet sivile dødsfall slike angrep ville medføre. At disse streikene kan utgjøre krigsforbrytelser spilte ingen rolle. Bombingen holdt også hovedstyrken til Hamas-krigere låst under jorden, og sårbar for tetting av tunneler og til og med potensiell bruk av tåregass. Israel tok deretter inn tunge lastebiler for å rydde ruinene og lage stier for sine stridsvogner og pansrede kjøretøyer som skulle kontrollere bakkekrigen i Gaza by.

Samtaler mellom Hamas-ledelsen og Israel, med støtte fra USA, pågår nå i Qatar. Det amerikanske teamet inkluderer CIA-direktør William Burns, president Bidens mest erfarne utenrikspolitiske assistent. En foreløpig avtale ble oppnådd for dager siden: Hamas gikk med på å løslate femti kvinner og eldre gisler i retur for løslatelsen av hundrevis av kvinner og tenåringsjenter fra Hamas-familier som nå sitter i israelske fengsler. USA insisterte på at barna og familiemedlemmene til et gissel som skulle løslates også måtte løslates. Frigivelsen av en mor uten hennes barn som også var fanget var ikke akseptabelt. Det amerikanske kravet krevde dermed løslatelse av 71 gisler. Det var enighet om det, men Hamas insisterte også på fem dagers stans i krigen. Dette ble umiddelbart avvist av Netanyahu, som har fortsatt å ignorere det økende sinnet til gislenes familier hvis demonstrasjoner og protester får fart i Israel. Netanyahu og generalene som styrte krigen er overbevist, sa innsideren, at «Hamas fortsatt håper å leve for å kjempe en annen dag. Dette er grunnen til at de insisterer på lange pauser for hver gruppe gisler de løslater.»

På dette tidspunktet – med krigen i hovedsak vunnet – er skjebnen til Hamas-soldater som fortsatt er i bunkerne i nord, forferdelig. Det er også bekymring for de israelske tenåringsguttene som er fanget og som fra de er femten år av Hamas anses å være kampsoldater. De fleste av de israelske mennene som er kjent for å bli tatt til fange er reservister, som er kvalifisert til å bli innkalt til aktiv tjeneste til de er førtifem.

Den israelske innsideren fortalte meg at det israelske militæret har tatt bilder av drepte Hamas-krigere og har spurt familiene til de drepte 7. oktober om de ønsket å se bildene av de døde kroppene for å få stengt.

"Noen familier vil se bildene." sa innsideren. "De fleste gjør ikke det."

Kommentarer