La lyset skinne!

Av Frank M. Matre

«Slik skal også deres lys skinne for menneskene, så de kan se de gode gjerningene dere gjør, og prise deres Far i himmelen,» Matteus 5,16.

Teksten er hentet fra Bergprekenen, der Jesus underviser om å være jordens salt og verdens lys. Saltet skal hindre forråtnelsen, og lyset skal hjelpe oss å se. La oss dele verset i tre hovedtanker.

La lyset skinne!
Jesus sa: Slik skal deres lys skinne. Her er en handling som vi skal utføre. Det er noe som er nødvendig for Guds rikes utbredelse, forat Jesu navn skal skyte nye skudd. Vi skal være verdens lys.

Gjør gode gjerninger!
Mange beklager at de ikke klarer å lyse som de vil. Noen ønsker kanskje å være en skarp lyskaster eller å være en vakker krystall-lysekrone. Jeg tror vi misforstår noe her. Jesus vil forklare det helt tydelig: Å lyse er å gjøre «gode gjerninger.» Grunnspråkets ord for «gode» er kalos. Det er et av de edleste ordene i klassisk gresk, og har en omfattende betydning. Det ble brukt om det som var sunt og friskt, nyttig og velgjørende, og især det som var vakkert, tiltalende for øyet, godt og edelt i ord og handling. Dr. William Barclay sier det slik: «Kalos er ordet som uttrykker den godhet som ikke bare tilfredsstiller samvittigheten, men som også gleder hjertet og fryder øyet.»

Å lyse, slik Jesus oppfordrer oss til å gjøre, er å gjøre noe godt og edelt i ord og handling for våre medmennesker. Et sykebesøk, en hjelpende hånd til et menneske som har snublet, eller et tilbud om å trekke i gang bilen en kald vinterdag, ja, nettopp noe av dette kan være det lysstreif som skal skinne for et medmenneske. Men la oss nå ikke glemme våre nærmeste – kanskje de trenger det mest...

Forat vår himmelske Far skal prises!
Årsaken til at Jesus kom som verdens lys, var at menneskene skulle få se Gud, de skulle finne veien til Faderen. Det er av samme årsak han har satt oss til å være lys. Dersom vi lyser, vil menneskers øyne åpnes så de får se Gud. Og når mennesker får se Gud, begynner de å prise hans underfulle navn. Da opplever de barnekårets sannhet; de blir barn og han deres Far...

Kommentarer