Ordet

Av Torodd Bakken

Ormeyngel! Hvordan kan dere si noe godt, dere som er onde? Det hjertet er fullt av, det taler jo munnen. Et godt menneske henter fram gode ting av sitt gode forråd, et ondt menneske henter fram onde ting av sitt onde forråd. Det sier jeg dere: Hvert unyttig ord menneskene sier, skal de svare for på dommens dag. Ja, etter dine ord skal du kjennes rettferdig, og etter dine ord skal du dømmes skyldig. Matt. 12, 34-37.

«Tal så jeg må se deg,» sa Sokrates til en ung mann. Ordet er handling. Med det skapes kontakt og vennskap mellom mennesker, med det skapes bitterhet og strid. Med det kan vi glede hverandre, men med det kan vi og såre hverandre og bygge mur.

Men ofte er det vel slik med oss, det har vi alle opplevet: Våre ord som vi ikke mente noe vondt med, tankeløse ord, også de kunne såre og gjøre vondt. Vi mente ikke noe med det, unnskylder vi oss med. Vi må ikke bare tenke på hva vi mener med ordene, men hvorledes ordene våre kan virke. La oss ta oss i vare. Vi skal gjøre regnskap for våre ord.

Men ordene våre kan også lyse og varme, skape glede og trøst. Hvor kan ikke et lite vennlig ord være til hjelp og oppmuntring? La oss ikke være så sparsomme på de vennlige ordene. Det koster så lite og betyr så meget.

Nå kan vi nok si til hverandre og oppmuntre hverandre til å bruke de gode, de vennlige ordene. Det er rett. Vi skal minne oss selv om det, vi skal minne hverandre om det. Men hvor ofte griper vi ikke til de harde, de bitre ordene? Vi angret så mangen gang. Men vi grep til dem på ny. Vi rådde ikke med ordene våre.

Vi rår ikke med dem. Skal vi finne motivet for våre handlinger i ordene våre, må vi søke i vårt hjertes dyp. De onde, de sårende, de bitre ordene er uttrykk for et syndig og ondt hjerte. Vi må la Kristus få makten over vårt hjerte og sinn. Vi må om og om igjen be med salmistens ord: «Jesus, styr du mine tanker».

Da skal våre ord bli båret av hans ånd. Da blir det ikke de harde, dømmende ordene vi bruker, men de ord som kan hjelpe og varme på livsveien. Slike ord er det bruk for. Slike ord er det Jesus også i dag vil at vi skal bruke.

Kommentarer