De Kristne-gründer beskyldes for pengerot og løgn

Vårt Land:

Av Anders Myklebust og Ingjerd Våge

Terje Simonsen skulle være konge i et parti Gud ba ham stifte. Nå har partifeller rømt fra det de mener er åndelig manipulering, pengerot og løgn.

Det er april 2011. Kristelig Folkeparti åpner for å fjerne bekjennelsesparagrafen. Det gjør KrF-velgeren Terje Simonsen fortvilet. Han går ned i naustet sitt på Bømlo og ber til Gud.

«Hva gjør vi nå?» spør han.

«Start et nytt kristent parti» er svaret han hører.

Dette er historien Simonsen forteller under partiets første landsmøte i Oslo to år senere.­ Fortellingen om kallet fra Gud er også fortalt på utallige ­bedehus: Gud har nemlig store planer for Norge. Landet skal kristnes på nytt og partiet De Kristne er en del av en kristen, reformatorisk bevegelse.

Vårt Land var til stede på landsmøtet der budskapet om et parti fra Gud ble mottatt med hallelujarop og begeistring. Men allerede da hadde ­partiet opplevd sin første splittelse.

– Det er utrolig mange lettlurte­ folk på bedehusene som biter på hvis man åndeliggjør ved å dra inn profetier og budskap fra Vår Herre, sier Bjarne Bjelland.

Bjelland er tidligere KrF-­politiker i Stavanger, men hoppet av og ble med i De Kristne. Der ledet han arbeidet med partiprogram og var kandidat til partiledervervet. Men Bjelland fikk nok. Det fikk også tre andre sentrale partimedlemmer. Både Bjelland, Johannes Kringle­botten, Anne-May Hogsnes, og Svein Harald Sæbø satt i programkomiteen for De Kristne. Nå har de forlatt partiet på grunn av det de omtaler som «manipulerende episoder» og «manglende demokrati».

– Partisekretær Terje Simonsen serverer løgn på løgn. Han styrer partiet som et diktatur, ­sier hans tidligere, nære med­arbeider Johannes Kringlebotten.

Fra ros til hudfletting. Avhopperne vil nå at folk skal vite hva som foregår bak kulissene i partiet. De forteller om åpenbaringer, syn av engler og rot i økonomien.

Selv om partiet er lite, kan de få direkte innflytelse i norsk ­politikk. Ved høstens valg stiller­ De Kristne med lister i alle fylker­ og vil konkurrere med blant annet KrF om stemmene.

– Det skal ikke så mye til før slike lister faktisk får betydning og kan skade utsatte KrF-mandater, har valgforsker Bent Aardal uttalt til Vårt Land.

Brølte i telefonen. Samarbeidet i partiet skar seg under ­arbeidet med partiprogrammet­ i vinter. Eks-medlemmene forteller at Simonsen først roste ­arbeidet med programmet «opp i skyene». Men ifølge de fire lanserte Simonsens eget program få dager senere og kalte programkomiteens arbeid for ubrukelig. Komiteen hadde da jobbet i flere måneder.

Ifølge Bjelland reagerte ­Simonsen sterkt da han ble konfrontert med dette.

– Han brølte og skrek i ­telefonen, sier Bjelland.

Også Anne-May Hogsnes sier hun fikk så hatten passet da hun i en e-post stilte spørsmål ved vrakingen av programarbeidet.

– Da ringte han meg opp og skjelte meg ut i en halvtime. Jeg forsto det helt klart som et forsøk på å manipulere meg. Dersom jeg ikke «ville gå i meg selv», hadde jeg ikke hans tillit­ lenger, sier Hogsnes, som tidligere har politisk erfaring fra KrF og Kristent Samlingsparti.

Les mer her...

Kommentarer