NB! Du må klikke på tittelen for å komme til kommentarfeltet.

onsdag 15. januar 2014

Tid til opgjør med jødisk særstatus

Information.dk

Det er svært at kritisere Israel eller fortælle vittigheder om jøder uden at blive kaldt antisemit – holocaust har givet jøderne en særstatus, mener historiker Morten Thing. Og sagen om den franske komiker, Dieudonné, viser, at der er brug for et opgør med denne særlige position

Det er for nemt at bruge betegnelsen ’antisemit’ om alle, der kritiserer Israel i debatter eller gennem satire – og dermed umuliggør man kritik. Det mener historiker på RUC, Morten Thing, oven på sagen om den franske komiker, Dieudonné, som er blevet beskyldt for antisemitisme – og som ikke længere må optræde med sit show i Frankrig:

»Antisemit er blevet et tryllende skældsord, som kan bruges til at holde alle i kort snor i forhold til både kritik og satire,« siger Morten Thing, som understreger, at eksemplet med Dieudonné blot er det seneste blandt mange: »Der er hård justits og en tradition for at gå i kødet på folk, der er kritiske. Siger man noget kritisk, er man antisemit – det er nærmest en automatreaktion,« siger Morten Thing.

Journalist på Berlingske, Bent Blüdnikow, er enig i, at debatten af og til bliver afsporet: »Der er en tendens til hurtig forargelse,« siger han.

De to debattører – som begge er af jødisk oprindelse – er bestemt ikke altid enige, men ud fra forskellige argumenter mener de begge, at det er forkert at forbyde en komiker som Dieudonné at optræde. Morten Thing mener, at man skal lytte til indholdet af det, han siger:

 Les mer HER