Menneskeverd overleverte 20.000 underskrifter mot tvillingabort

Menneskeverd overleverte 20.000 underskrifter
Menneskeverd

I rundt åtte uker har Menneskeverd samlet inn underskrifter mot at tvillingabort skal være tillatt i Norge. I dag leverte generalsekretær Liv Kjersti S. Thoresen en god bunke med underskrifter til Olaug Bollestad (KrF) og Kjersti Toppe (Sp), begge medlemmer av helse- og omsorgskomiteen på Stortinget.

Menneskeverd startet oppropet mot fosterreduksjon i begynnelsen av mars, etter at lovavdelingen i Justisdepartementet slo fast i midten av februar i år at abort av friske tvillinger før 12. uke i svangerskapet er innenfor dagens lovverk. Målet med oppropet var å få helseministeren til å sende saken til grundig behandling i Stortinget, i likhet med ­andre saker av tilsvarende etiske dimensjon.

Som Vårt Land har omtalt tidligere, ønsket verken helseministeren eller noen i politiske ledelse i Helse- og omsorgsdepartementet å ta imot underskriftene, til tross for at dette kun ville tatt noen minutter av deres tid. Send dem i posten var beskjeden organisasjonen fikk. Høie skrev også følgende i en twitter-melding til Menneskeverd: «Jeg har vært tydelig på at regjeringen ikke vil ta initiativ til å endre abortloven. Stortinget er da stedet».

Overleverte signaturene i vandrehallen

I forbindelse med Stortingets spørretime i dag kunne derfor generalsekretær i Menneskeverd, Liv Kjersti S. Thoresen overlevere underskriftene til to av representantene fra helse- og omsorgskomiteen på Stortinget; Olaug Bollestad fra Kristelig folkeparti og Kjersti Toppe fra Senterpartiet.

Thoresen takket for at Bollestad og Toppe tar ansvar og jobber videre med saken slik at den nå får en skikkelig behandling.

– Nå håper og tror vi at dere politikere tar denne saken på alvor. Det bør ikke være en selvfølge å kunne velge bort en av to tvillinger, sa generalsekretæren mens hun overleverte de nærmere 20 000 underskriftene.

Kjersti Toppe og Olaug Bollestad takket for engasjementet og lovte at de nå ville ta saken videre.

– Dette er en etisk komplisert sak som bør få en grundig behandling, sa Kjersti Toppe.
Både Bollestad og Toppe mente det var spesielt at helse- og omsorgsminister Bent Høie ikke ville ta imot underskriftene.

– Men han har sagt at Stortinget er den rette adressen for signaturene, så vi tar saken, sa Olaug Bollestad.

KrF offentliggjorde samtidig at de vil legge frem et representantforslag (Dok 8-forslag) for Stortinget. Både interesseorganisasjoner og faginstanser vil da få anledning til å uttale seg om fosterreduksjonsaken gjennom en høringsrunde.