En tragisk, uakseptabel og uansvarlig avgjørelse

Les om Narvik Airport ved å klikke på bildet
Av Amund Garfors.

Når man ser hvordan politikerne i Narvik har ignorert sine egne velgere og innbyggere, der de omtrent uten den minste kamp, gikk med på å legge ned denne viktige, flotte og effektive Framneslia flyplass, så fortjener vel et slikt vedtak nesten betegnelsen som en ren skandale? Her legger man ned en flyplass fordi staten åpner ei ny bru på E6. Ei bru over Rombaken som vil forkorte reisetiden til Evenes med 15 minutter. Og her føler jeg bare at vanlige folk er lurt trill rundt og sitter igjen med svarteper og noen dårlige kort på handa. For hvorfor koble denne flyplassens nedleggelse med den nye brua?

Det burde aldri en gang har vært noe tema om denne nye brua skulle bygges eller ikke!  Den gamle Rombaksbrua som er over 55 år gammel, og den holder ikke lenger holder mål med den økte tungtrafikken som bare vokser år for år.  Derfor ville ei ny bru likevel ha tvunget seg fram. Her har nok politikerne i Narvik trolig sovet veldig tungt i timen.. Der de har latt seg overkjøre av noen glatte og sleipe byråkrater i samferdselsdepartementet og/eller i Avinor.

Joda, jeg veit at Narvik kommune har hestehandlet med staten/Avinor, og der staten lovte at flyplassen skulle bestå til denne brua som nå er sterkt forsinket, var ferdigstillet. Men som vi alle veit, så er avtaler som kommer ut av munnen på politikere totalt verdiløse. For disse folka, de er aldri til å stole på! Framneslia flyplass burde derfor i det minste ha forblitt i drift til den nye brua faktisk var åpnet. Og til de første bilene tok til å rulle over. Nå blir Narvik og omegns befolkning fri for flyplass i minst 15-16 måneder framover, der vi må til Evenes når vi skal en liten dagstur til Bodø. Noe som både forlenger reisetiden betraktelig, og der kostnadene blir langt høyere. Sjøl var jeg med som passasjer på det neste siste flyet som landet på Framneslia den 31.mars. Jeg snakket med flere som var om bord på dette flyet, og alle var vi enige om, at det å legge ned Framneslia flyplass, det var totalt uakseptabelt og helt på trynet! Tenk, her har man en flyplass som ligger midt i byen, der man kommer til sentrum på under 5 minutters kjøretid. Hvor mange byer i Norge kan skryte av noe slikt?

En annen ting som politikerne prøver å skjule, det er den meget viktige oppgaven flyplassen har hatt for ambulanseflyet. Jeg bor slik til at jeg følger godt med hva som forgår på denne flyplassen til ei hver tid..  Stadig oftere har jeg lagt merke til at landingslysene er i bruk midt på natta. Og ikke lenge etterpå lander et ambulansefly. Det er ikke få mennesker her i området som har reddet livet sitt grunnet den viktige oppgaven som Framneslia flyplass har hatt. Og det burde også faktisk telle mot å legge ned en slik livsviktig flyplass!

Ja, jeg er veldig enig med hedersmannen Roald Kristensen og som kjempet en livslang kamp for å bevare denne flyplassen. Han skal ha all heder og ære for sitt engasjement gjennom en lang rekke år. Og jeg kan forsikre Kristiansen om at han fikk sitt ønske oppfylt, ved at det var ikke en eneste politiker å se på Framneslia, verken ved nest siste eller den aller siste avgang. Jeg var der begge ganger, og jeg så heldigvis ikke en av dem. Og som Kristiansen sa i sitt intervju med Fremover, så burde de alle ha en flau smak i munnen! Ikke minst de som representerer FrP i kommunestyret. De burde satt seg på flyet til Oslo og oppsøkt sin kamerat Ketil Solvik Olsen som er landets samferdselsministrer. Der de kunne ha banket kraftig i skrivebordet til ham. Og gitt klar beskjed om full boikott av partiet ved årets valg, dersom ikke denne fatale avgjørelsen ble omgjort.  Ja, samme år som denne  regjeringen har kommet med forslag om å bruke 1000 milliarder på samferdsel i årene framover.

Men å bevilge noen få titalls millioner, slik at Narvik kunne få beholde sin flyplass, nei det var visstnok helt umulig. Ja, det er slik at man føler bare vemod, skuffelse og irritasjon over at man har slike dårlige politikere i denne kommunen. Og som ikke ønsker og sloss for framtida og kommunikasjon. Noe som bare blir viktigere og viktigere, ikke minst for næringslivet. Hvorfor heller ikke gå inn for å forlenge denne flystripa med noen hundre meter? Ja, slik at enda større fly kunne lande her? I ei tid der turismen øker og der Narvik gjerne vil tiltrekke seg enda flere turister som ønsker å komme hit for å drive vintersport? Da er det jo helt utrolig at et slikt underlig vedtak blir gjennomført, når man vet at samferdselsministeren, bare med et pennestrøk kunne forhindret dette.

Ja, med en enkel utvidelse av flystripa til 1500 meter så kunne Widerøe lett kunne lande med sine nye og større Bombardier CRJ900-fly eller et charterfly av den minste type Boieng 737-600, Embraer 190, Bombardier Q400 eller en Fokker 100. Vi vet også at Norwegian skal fly titusenvis av kinesere fra Kina til Tromsø hvert eneste år framover. Og med flyplassen i Narvik i fortsatt drift, da kunne disse turistene blitt fordelt også til andre steder, som f.eks hit til  Narvik. Ja, der vi trenger masse arbeidsplasser, ikke bare i butikker men også på hotellene og rundt det næringslivet som hører med.

Jo for all del, jeg har sett alle disse merkelige planene de skisserer opp for industrialiseringen av dette området. Det meste er jo fri fantasi. Har ikke tro på noen av disse urealistiske planene. Den menneskelige dumhet består ikke i at man ikke har noen ideer, men at man har dumme ideer. I dag ligger det en unik flyplass der, og den bør også ligge der i mange år framover!

NARVIK, 03.04.2017  Amund Garfors