- Uforståelig og uklokt, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H)

Den norske fiskeskøyten Kårstein.
Av Spikeren. Kilde: ABC nyheter.

– Uforståelig og uklokt, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) om Israels innreisenekt for norske "bistandsarbeidere".

Kritikken kommer etter at Eriksen Søreide møtte Israels statsminister Benjamin Netanyahu på statsministerens kontor i Jerusalem søndag. Hun er på et tre dager langt besøk i Israel, Palestina og Jordan.

– Jeg formidlet vårt standpunkt om at vi opplever det som uforståelig at norske borgere som deltar i bistandsprosjekter, blir nektet innreise til Israel og områder på palestinsk side. Vi mener denne praksisen er uklok, sier Eriksen Søreide til NTB.

Flotillaen ble organisert av "Freedom Flotilla Coalition", en rekke paraply organisasjoner som tar sikte på å stanse Israels blokkade av Gaza.

I løpet av den to måneder lange reisen stoppet skipene ved flere europeiske havner for å delta i aktiviteter som støtter palestinernes såkalte "March of Return".

Blant de som var ombord, er prof. Ismail Nazari, leder av Malaysias boikott-Israel-kampanje. Charlie Andreason fra Sverige, som ble fengslet for sin rolle på "Marianne", en svensk tråler som ledet en båtflotilla i juni 2015. Spansk-jødisk aktivist Zohar Shamir Chamberlain; og Heather Milton-Lightening, en aktivist fra Canada.

"Dette er en fredelig båt; Det er umulig at det kan true israelsk sikkerhet, sier gruppens leder, Torstein Dahle (SV). Se forøvrig Aftenpostens artikkel "Skip med SV-topp om bord ble stanset på vei til Gaza"

Israel sier at blokkaden av Gaza er nødvendig for å hindre at våpen og utstyr kommer inn til den palestinske terrororganisasjonen Hamas som kan brukes til angrep. Samtidig fastholdes det fra Israels side at det finnes andre veier inn til Gaza enn sjøveien.


Spikeren