Amerikanerne forstår bedre enn oss...

Av Dan Odfjell.

«For folket (der) har ikke tro på at politikerne vil gjøre det som er best folket, men det som er best for seg». Hvem sa dette, jo en «norsk» tidligere stabssjef til kongressen Hans Høeg, som sist fredag fortalte om sine erfaringer foran et stort publikum på Nordiske Mediedager i Bergen. Han beskrev norske journalister som naive som ikke forstår hva som egentlig foregår i amerikanske politikk.

Ja, det hadde den stort sett Trump-negative forsamlingen sannelig godt av. For i motsetning til Norge er der en grunnleggende skepsis mellom folket og de folkevalgte. Derfor vil amerikanere flest begrense staten og dens mandat til å forvalte for seg, samt å overlate mest mulig til grunnloven. Det siste gjelder ikke minst ytringsfriheten, demokratiets forutsetning.

Høeg beskrev en institusjonalisert korrupsjon i Washington og forklarte at det er derfor man har fått en president som Donald Trump. Forøvrig mente han at både amerikanske og utenlandske medier overdriver Trump-dekningen.

Hva han ikke sa, er at den i Europa er nær ensidig negativ.
På spørsmål om hvor stor sjanse for et Trump gjenvalg svarte han:

«Jeg tror de er store. Hvis man ser bort fra Twitter-Trump et øyeblikk, har han ikke gjort stor skade. Og han har en rabiat base som vil støtte ham uansett. Demokratene virker på sin side å overdrive heksejakten mot Trump og andre. Folk kan gå lei. I tillegg sliter de med en overflod av (president) kandidater».

For min egen del mener jeg demokratene og spesielt deres venstreside er minst like rabiate som ikke vil akseptere at de tapte valget i 2016. Og som desperat og nær nå med alle midler forsøker å ødelegge en sittende president, lite demokratisk og meget uheldig for landet.

Dan Odfjell, Samfunnsdebattant.