Tankelesende robot testet på mennesker

Fra RT.com

Maskinen, sammensatt av hjerne- og armsensorer, var tilsynelatende i stand til å reagere "nesten øyeblikkelig" på brukere i en laboratorieprøve.

Kinesiske forskere har bygget en bærbar robot som angivelig kan lese et menneskes sinn ved å overvåke hjernebølger og muskelaktivitet. Utviklerne hevder at maskinen var i stand til å "gjenkjenne menneskelige intensjoner" med 96 % nøyaktighet.

Ved å teste enheten på fabrikkarbeidere fant forskere fra Intelligent Manufacturing Innovation Technology Center ved China Three Gorges University tilsynelatende at de frivillige ikke trengte å gi verbale kommandoer eller utføre bevegelser når de trengte å gripe et verktøy eller en komponent.

Utviklerne bemerket at roboten reagerte «nesten umiddelbart», plukket opp den nødvendige gjenstanden og plasserte den på arbeidsstasjonen, ifølge South China Morning Post (SCMP). Avisen la til at teamet hadde publisert funnene sine i det innenlandske fagfellevurderte tidsskriftet China Mechanical Engineering. Forskerne kunne ikke nås for ytterligere kommentarer.

Slike samarbeidsroboter, eller "cobots", kan potensielt øke produksjonen på samlebåndet, bemerket studien. Den la til at deres virkelige anvendelse hadde forblitt begrenset, siden "deres evne til å gjenkjenne menneskelige intensjoner ofte er unøyaktig og ustabil."

For å overvinne denne begrensningen, forklarte prosjektleder Dong Yuanfa, ble teamets robot gjennomgått «hundrevis av timer med trening» av åtte frivillige. Samlebåndsarbeiderne ble utstyrt med maskinen, som kombinerer en ikke-invasiv hjernebølgedetektor og armsensorer.

Mens hodeplagget tilsynelatende forsto de frivilliges intensjoner med omtrent 70 % nøyaktighet, var signalet fra hjernen svakt. I følge SCMP måtte arbeiderne «konsentrere seg veldig hardt» hvis roboten skulle få en «klar melding». Men de fleste ble for distrahert av andre tanker etter å ha utført de repeterende fabrikkoppgavene over tid, sa teamet.

Selv om de elektriske signalene fra muskler samlet av armsensorene ble sagt å være "mer stabile", mistet også disse styrke ettersom arbeiderne ble slitne. Men utviklerne hevdet at en blanding av både hjerne- og muskelsignaler kan hjelpe roboten med å forutsi neste trekk med "enestående nøyaktighet," rapporterte SCMP.

Imidlertid bemerket rapporten at det var usikkert om disse resultatene - oppnådd i laboratoriemiljøer - kunne replikeres på fabrikkgulvet. Selv om sensorene kunne plasseres inne i arbeiderhatter og uniformer, antydet forskerne at svette og uregelmessige bevegelser kan påvirke signalkvaliteten.

Et annet alternativ, bemerket de, ville være å mate bevegelse og visuelle data til maskinen.

Kommentarer