Hva er Femte generasjons krigføring (5GW)?

Av Spikeren. 

Femte generasjons krigføring (5GW) er krigføring som primært utføres gjennom ikke-kinetisk militær handling, som sosial ingeniørkunst, feilinformasjon, nettangrep, sammen med nye teknologier som kunstig intelligens og fullstendig autonome systemer. Femte generasjons krigføring er blitt beskrevet av Daniel Abbot som en krig for "informasjon og persepsjon". Det er ingen bred enighet om definisjon av femte generasjons krigføring, og den har blitt avvist av noen forskere, inkludert William S. Lind, som var en av de opprinnelige teoretikere for fjerde generasjons krigføring.

Historikk 

Begrepet "femte generasjons krigføring" ble først brukt i 2003 av Robert Steele. Året etter kritiserte Lind konseptet og hevdet at fjerde generasjon ennå ikke hadde materialisert seg fullt ut.

I 2008 ble begrepet brukt av Terry Terriff, som presenterte ricinbrevene fra 2003 som et potensielt eksempel, men uttalte at han ikke var helt sikker på om det var et femtegenerasjons angrep, og hevdet at "vi gjenkjenner kanskje ikke det som det utfolder seg rundt oss. Eller vi kan se på flere alternative fremtider og se hver som femte generasjon." Terriff hevdet at selv om femtegenerasjons krigføring tillater "supermektige individer" å komme med politiske uttalelser gjennom terrorisme, mangler de politisk makt til å faktisk få deres krav oppfylt.

Kjennetegn 

Alex P. Schmid sa at femte generasjons krigføring er karakterisert ved dens "allestedsnærværende slagmark", og det faktum at folk som er engasjert i den ikke nødvendigvis bruker militær makt, men i stedet bruker en blanding av kinetisk og ikke-kinetisk kraft. I boken Unrestricted Warfare fra 1999, av oberstene Qiao Liang og Wang Xiangsui fra People's Liberation Army, bemerket de at i årene etter Gulf-krigen i 1991 hadde konvensjonell militær vold avtatt, noe som korrelerte med en økning i "politiske, økonomisk og teknologisk vold", som de hevdet kunne være mer ødeleggende enn en konvensjonell krig. Tvert imot, mener Thomas PM Barnett at effektiviteten av femtegenerasjons krigføring er overdrevet, ettersom terrorisme utført av enkeltpersoner, som Timothy McVeigh eller Ted Kaczynski, mangler støtte fra mer organiserte bevegelser. Dette ble utsendt av George Michael, som bemerket at i USA var gjengvold ansvarlig for langt flere dødsfall enn terrorangrep utført av ensomme ulver.

LC Rees beskrev naturen til femte generasjons krigføring som vanskelig å definere i seg selv, og hentydet til science fiction-forfatteren Arthur C. Clarkes tredje lov – "enhver tilstrekkelig avansert teknologi er umulig å skille fra magi." 

Da han satt på Oljeberget, og disiplene var alene med ham, spurte de: «Si oss: Når skal dette skje, og hva er tegnet på ditt komme og verdens ende?» Jesus tok til orde og sa:

PASS PÅ AT IKKE NOEN FØRER DERE VILL!

Sett av 45 minutter og se denne videoen om hva Femte generasjons krigføring (5GW) faktisk er. 


Kommentarer