Blinkens Slagsalme


Bidens favoritthauk krever ingen slutt på blodsutgytelsen i Ukraina.

Utenriksminister Antony J. Blinken ønsket i en tale 2. juni i Helsingfors Finland velkommen som NATOs nyeste medlemsland. 

Han er en karrierehauk når det gjelder Russland, og overgikk seg selv i den voldsomme forpliktelsen til Ukraina-krigen. Nok en gang var han avvisende til enhver snakk om en våpenhvile - noe som desperat trengtes av en stadig mer beleiret ukrainsk hær og borgerskap.

"Nå, i løpet av de kommende ukene og månedene," forklarte Blinken, "vil noen land kreve en våpenhvile. Og på overflaten høres det fornuftig ut – til og med attraktivt. Tross alt, hvem vil ikke at stridende parter skal legge ned våpnene? Hvem vil ikke at drapene skal stoppe? Men en våpenhvile som ganske enkelt fryser gjeldende linjer på plass og gjør det mulig for Putin å konsolidere kontrollen over territoriet han har beslaglagt, og deretter hvile, bevæpne og angripe på nytt - det er ikke en rettferdig og varig fred. Det er en Potemkin-fred. Det vil legitimere Russlands landfangst. Det ville belønne angriperen og straffe offeret.»

Vet ikke USAs utenriksminister – eller ønsker å vite – den historiske betydningen og suksessen til internasjonale fredsbevarende styrker? Er han ikke klar over arbeidet utført av diplomaten Richard Holbrooke, kontroversiell som han kan ha vært? I 1995 forhandlet han om en slutt på den morderiske etniske volden i Bosnia-Hercegovina blant serbere, kroater og muslimer. Deres hat mot hverandre var like intenst som følelsene som nå ulmer blant borgerne og militæret i Ukraina for deres russiske motstandere.

Blinken avsluttet sin tale: «når et fritt folk som ukrainerne har støtte fra frie nasjoner rundt om i verden – nasjoner som anerkjenner deres skjebner og frihet – er deres rettigheter og sikkerhet uløselig bundet sammen, er styrken de besitter ikke bare enorm. Det er ustoppelig."

Hans egentlige budskap kan kanskje være mer rett ut: Jeg hater russerne og lar blodet flyte.

Kommentarer