Vil 12.juli i Vilnius bli teppefallet for Ukrainia krigen?

Av Dan Odfjell. 

Hva vet jeg, men Nato-landene møtes snart der i Litauens hovedstad for å evaluere realitetene i denne ulykksalige og etter min lille mening totalt unødvendige regimeskifte krigen. Som USA er mest ansvarlig for, jeg hadde nær sagt som vanlig. Jeg tør nemlig oppsummere hvordan jeg selv evaluerer situasjonen samt utsiktene til fred, og det på basis av tilgjengelig ikke-norsk informasjon samt enkel logikk. For verden synes nå trett og lei av krigens elendighet. Men noen vil måtte «tape» og noen vil måtte ta konsekvensene, andre enn de kanskje allerede 500,000 tusen døde og invalide, om vi da kalkulerer det totale menneskelige krigs offeret for begge sider på bakken. I tillegg kommer enorme materielle ødeleggelser. 

Som alltid i krig er propagandaen stor og sannheten det første som faller. Siden Norge tilhører Nato og Nato tilhører USA er det logisk at det er USAs versjon av sannheten vi har blitt servert i norske riksmedier, desto mer opplagt fordi en nordmann for tiden er Nato´s general-sekretær. Han heter Jens Stoltenberg, og i Norge propaganderes han, nær sagt selvfølgelig fordelaktig.. Hvorvidt det er rett eller galt vil ettertiden vise. Men han er betalt av og lyder USA på godt og ondt, uten at det fratar han et personlig moralsk ansvar. Personlig finner jeg hans ordvalg uheldig, da han insisterte på at veien til fred «var mer penger og mer våpen til Ukraina». Men etter det fallerte Prigozhin «mytteriet» er Vladimir Putin kommet styrket ut og de vestlige fjesene er blitt lengre enn lange.

Det vi vet er at Stoltenberg sier krigen startet i februar i fjor. Det hevder USA også, så han kan vel ikke si noe annet. Bare at det er barnslig å pukke på at «det var dem (Russland) som begynte» når alle reflekterte mennesker vet at det slettes ikke er korrekt, at USA har involvert seg på grensen til Russland og ellers i Ukraina i minst 10 år tilbake. Det er ikke min mening her å fortelle hele historien og å forsvare Russland, det gjør russerne best selv, et patriotisk folk med minst like gode menneskelige kvaliteter som oss i Vesten. Og som prisverdig sloss for sin egen kultur, og som sterkt tar avstand til Pride, Woke farsotten i det mer dekadente Vesten. Tenk om vi i Norge tok vare på vår selvstendighet og egen kultur.. 

Militære eksperter sier, på det nåværende tidspunktet i krigen, at Ukraina umulig kan vinne, enn si ta tilbake de annekterte russisk-talende områdene i øst. Dette er blitt en stillingskrig hvor Russland aldri gir seg. Spørsmålet blir hvor lenge USA vil ønske å holde dette gående. Men selv USA begynner å innse håpløsheten, med økende murring internt, selv om Zelensky ikke tør eller vil gjøre det. Det som pågår fra begge sider er mest «verbal taktikk» og fra USAs side om ikke å miste «ansikt», selv om de allerede har gjort det, etter min mening. For Russland har fått verdens opinionen på sin side, med Kina i spissen av BRIC-landene, og USA synes å ha tapt sitt verdens hegemoni, med det korrupte Biden-regimet i spissen.

Den vestlige Nato-blokken geopolitisk og økonomisk synes å ligge særs dårlig an, samt at verden synes plutselig sterkt forandret. Nato som startet ut som en forsvars allianse i 1948 har forandret karakter til et tilsynelatende mislykket angreps instrument for våpen industrien og skjulte udemokratiske krefter i USA. Norge synes utkommet på feil side ved å spille kortene naivt, ja elendig, utsatt som vi også er i nord, uansett hva som skjer i Vilnius. For meg og for Norge har det viktigste vært å unngå atom-krig. Den faren er ikke eliminert. Og det at vi skal propaganderes gjennom våre egne riksmedier og myndigheter til å hate russerne er galskap satt i system. Dette klandrer jeg Jonas Gahr Støre og hans mannskap for. Og hovmod står for fall.

Dan Odfjell, Samfunnsdebattant

Kommentarer