16 millioner trær felt for å gi plass til vindparker


Ministrene i Scottish National Party (SNP) har innrømmet å felle nærmere 16 millioner trær for å gi plass til vindparker på offentlig grunn etter at den skotske regjeringen planlegger å hente all sin kraft fra fornybar energi i år.

Mairi Gougeon, landdistriktssekretæren, innrømmet at rundt 15,7 millioner trær har blitt ryddet siden 2000 fra områder som for tiden forvaltes av Forestry and Land Scotland (FLS). Tallene tilsvarer over 1700 trær som felles daglig, i det kritikere har beskrevet som et hyklersk øko-korstog.

Til tross for dette insisterte Gougeon på en planleggingsforutsetning til fordel for å beskytte skog, og forventet at vindparkutviklere skulle foreta "kompenserende planting andre steder."

Den skotske Tory MSP Liam Kerr uttrykte imidlertid forbauselse over tallene, med henvisning til bekymringer uttrykt av «samfunn over hele landet».

SNPs mål inkluderer å erstatte eksisterende turbiner med enda høyere og større. Noen utviklere foreslår til og med turbiner opp til 850 fot høye, tilsvarende mer enn 60 dobbeltdekkerbusser.

I et brev til Mr. Kerr beskrev fru Gougeon at rundt 7858 hektar med trær hadde blitt felt for å gjøre plass til vindparker, og anslår totalt 15,7 millioner trær.

Hun hevdet at mange var en del av kommersielle avlinger som ville blitt felt til slutt, men Mr. Kerr svarte at folk flest ville bli "overrasket" over tallene og reiste bekymring over visuell påvirkning, skade på dyrelivet og skade på bedrifter.


Steve Micklewright, administrerende direktør i Trees for Life, sa: «Det virker dypt ironisk at trær blir felt for å gjøre plass for vindparker når både sunne voksende skoger og fornybar energi er viktig for å løse den globale klimakrisen.

– Skogmarker som er eldgamle eller av høy verneverdi bør ikke lide under massehogst fordi andre sjeldne og truede planter og dyr også kan gå tapt. På andre steder, for eksempel plantasjer der trærne uansett ville blitt høstet, ville en pragmatisk tilnærming være å sikre at tømmeret brukes til bygninger eller annen bruk som ikke vil frigjøre karbonet som er lagret i trærne tilbake til atmosfæren."

Lyndsey Ward, en vindparkaktivist i Highlands, sa: «Ikke bare blir millioner av CO2-absorberende trær felt for turbiner, hundretusenvis av hektar med eldgammel karbonholdig torv blir også gravd opp.

"Disse tallene er astronomiske nok, men hvis du legger til infrastrukturkravene og nettforbindelsene, vil mange flere trær ha blitt ofret og torv tapt ettersom fjerntliggende vindfabrikker er koblet til et nett som ikke kan takle dem."

Den skotske regjeringen har lovet å dekke mer enn en femtedel av Skottlands landområde med trær innen 2032 i et forsøk på å hjelpe til med å takle klimakrisen.

- Mon tro hvor mange trær som har blitt felt for å gi plass til vindparker her i Norge..?

Kommentarer