Kjærlighetens hverdagsmakt

Av Erling Ruud

Ikle eder da, som Guds utvalgte, hellige og elskede, inderlig barmhjertighet, ydmykhet, saktmodighet, langmodighet, så I tåler hverandre og tilgir hverandre om noen har klagemål i mot noen. Som Kristus har tilgitt eder, således og I. – Kol. 3, 12–13.

Livet har seks ganger så mange hverdager som søndager. Og i forhold til livets store høytidsdager er vårt liv mest hverdag. I hverdagen spørres det ikke etter store himmelstormende følelser, men om enkel hverdagslig godhet og vennlighet. Ja, Guds ord nevner at det ofte bare gjelder om å tåle hverandre. Overfor vrange og vanskelige mennesker er det bruk for tålsomhet og langmodighet, og alltid trenger vi Jesu sinn. Ordet formaner til å ikle seg kjærlighetens hverdagsklær.

Kjærlighet i hverdagslag er som vitaminer i den daglige kost. Og Jesu Kristi tilgivende kjærlighets langmodighet er ikke bare vårt forbilde, men også kraftkilden. Daglig takk for hans uforskyldte nåde og daglig å betenke at han ikke er blitt trett av oss, gir oss nåde til å utbe oss og åpne for hans sinnelag, som aldri søkte sitt eget.

Det skal bare noen små dråper olje til at en dør glir lett og uten mislyd eller til å få en vrien lås til å bli medgjørlig. Og det skal ofte bare litt vennlighet, litt ros og litt takk til for å få det til å gli mellom medmennesker i hverdagen. – Godhet er noe så enkelt som alltid å være tilstede for andre, aldri søke seg selv. –

Kommentarer