Hvilke land har sluttet å levere våpen til Israel?


Av P54. 

Etter hvert som de sivile tapene fortsetter å øke i Gaza, vokser de globale oppfordringene til landene om å stanse våpensalget til Israel.

Senatet i USA har denne uken godkjent et lovforslag om å bevilge 14 milliarder dollar til Israels krig mot Gaza.

Allerede før krigen startet i oktober i fjor, støttet USA Israel med militærutstyr og bidro med 3 milliarder dollar årlig i militær bistand. Mange andre land gir militær støtte til Israel gjennom våpensalg.

De sivile tapene i Gaza fortsetter å øke - for øyeblikket er tallet på over 28 000 døde, og tusenvis av andre er fanget under ruinene og antas å være døde etter bare fire måneder med bombardementer og bakkeinvasjoner. De økende dødstallene fører til internasjonal fordømmelse fra humanitære organisasjoner og sivilsamfunnsgrupper i form av uttalelser, protester og søksmål mot land som påstås å gi militær støtte til Israel. Noen land reagerer på dette presset.

Mandag kommenterte EUs utenrikspolitiske sjef, Josep Borrell, USAs president Joe Bidens beskrivelse av Israels reaksjon på Hamas-angrepene 7. oktober som "overdrevet". "Hvis dere mener at for mange mennesker blir drept, bør dere kanskje levere færre våpen for å forhindre at så mange blir drept", sa Borrell til journalister.

Så hvilke land fortsetter å sende våpen til Israel, og hvilke tar skritt for å stanse leveransene?

Hvem leverer våpen til Israel?

Ifølge Stockholm International Peace Research Institutes database over våpenoverføringer kom 68 prosent av Israels våpenimport mellom 2013 og 2022 fra USA.

Det amerikanske militæret lagrer også våpen på bakken i Israel, antakelig til bruk for den amerikanske hæren selv. USA har imidlertid tillatt Israel å benytte seg av noen av disse forsyningene under Gaza-krigen.

image.png

I tillegg til USA mottar Israel også militær import fra andre nasjoner.
  • Våpen importert fra Tyskland utgjør 28 prosent av Israels militære import. Tysklands militæreksport ble nesten tidoblet i 2023 sammenlignet med 2022 etter at landet økte salget til Israel i november, ifølge tall fra det tyske økonomidepartementet. Tyskland leverer først og fremst komponenter til luftvernsystemer og kommunikasjonsutstyr til Israel, ifølge det tyske nyhetsbyrået dpa.
  • Storbritannia har lisensiert militær eksport til Israel for minst 474 millioner pund (594 millioner dollar) siden 2015, rapporterte Human Rights Watch i desember 2023. Eksporten omfatter fly, raketter, stridsvogner, teknologi og ammunisjon, inkludert komponenter til F-35 stealth-bombeflyet som brukes i Gaza.
  • I Canada har flere titalls sivilsamfunnsgrupper nylig oppfordret statsminister Justin Trudeau til å stanse våpeneksporten til Israel. Regjeringen sier at den ikke sender komplette våpensystemer til Israel, men disse sivilsamfunnsgruppene hevder at den bagatelliserer den militære støtten. "Kanadiske selskaper har eksportert militære varer for over 84 millioner dollar [114 millioner kanadiske dollar] til Israel siden 2015", sier Michael Bueckert, visepresident i Canadians for Justice and Peace in the Middle East, en interesseorganisasjon, og legger til at regjeringen har fortsatt å godkjenne våpeneksport siden krigen startet.
  • Australias utenriksminister har sagt at landet ikke har levert våpen til Israel siden krigen startet. David Shoebridge, forsvarspolitisk talsmann for The Australian Greens, har imidlertid bedt regjeringen om å være mer åpen om nøyaktig hvilke varer som er eksportert til Israel, og legger til at landet har et av de mest hemmelighetsfulle våpeneksportsystemene i verden. Amnesty International har også oppfordret Australia til å stanse våpensalget til Israel og hevder at landet har godkjent 322 våpeneksporter til Israel de siste seks årene.
  • I Frankrike oppfordret en pro-palestinsk demonstrasjon 7. februar franske selskaper, deriblant Dassault Aviation, til å slutte å selge våpen til Israel. Demonstrantene sa, ifølge nyhetsbyrået Anadolu, at "alle franske selskaper som selger våpen til Tel Aviv-administrasjonen er medskyldige i Israels folkemord i Gaza".

Glem heller ikke at Norge har gitt over 15 milliarder til terroristorganisasjonen HAMAS.

Her kan du lese hele artikkelen og nederst på siden lese hvilke land som har stoppet våpenstøtte til israel:

Kommentarer